Хотелиерите много искаха отпадане на пречките пред туризма, но с

...
Хотелиерите много искаха отпадане на пречките пред туризма, но с
Коментари Харесай

Хотели бият отбой: няма да отворят при заетост под 20%

Хотелиерите доста желаеха отпадане на пречките пред туризма, само че с наближаването на лятото от ден на ден осъзнават рисковете.  В Слънчев бряг едвам 10-15% от хотелите се готвят за посрещане на посетители, всички останали изчакват развоя на корона епидемията и резултатите от отхлабването на рестриктивните мерки за интернационалните пътувания. 

Британците да вземем за пример по традиция са най-голямата ранни летни туристи, само че тази година туроператорите са спрели полетите от Англия до 30 юни. Даже самолетите да тръгнат още на 1 юли,  хотелите няма внезапно да се изпълнят и към средата на месеца евентуално ще имат единствено 15-20% претовареност, обясни пред бТВ Малина Стратиева, хотелиер от  " Слънчев бряг ". 
" Малко хотели на територията на Слънчев бряг биха си разрешили лукса да работят при тези условия ", счита Стратиева.

Георги Николчев от Българската асоциация на притежателите в туризма пък напомни, че англичаните са отпред в международната сан листа на инфектирани от ковид. " Това е  риск - за България и за всички, които посещават българските курорти.  
" Песимистичен съм, че английските туристи ще посетят това лято нашето Черноморие. Надяваме се на германци за този сезон, само че и там нещата са много съществени ", сподели още Георги Николчев.

" Все още нямаме точна информация по кое време стартират чартърните полети, както и прецизен лист с резервациите, които ще останат ", изясни Стойка Терзиева - представител на Съюза на притежателите в курорта. Тя разясни, че в случай че заетостта се окаже ниска,  доста хотели ще преценяват, че е по-добре въобще да не отварят и да откажат малобройните резервации. Сметките може да не излязат поради потребността от наемане на огромен личен състав за разчистване, за препарати за стерилизация и за съблюдаване на всички спомагателни разноски за запазване на здравето на туристите и на личния състав.

Нашите курорти са желани за лятна почивка от британците заради преференциалните за тях цени. В началото на май обещанието на българското правителство за безвъзмездни чадъри и шезлонги на плажовете притегли вниманието на английските медии. Таблоидът " Сън " даже пресметна, че премахването на таксите ще спести към 140 паунда на семейство при едноседмична отмора на българското Черноморие.

Междувременно анонсът за нулевите цени на плажното съоръжение се оказа припрян. До момента единствено 15 плажа у нас са дали обещание безвъзмездни шезлонги и чадъри като поклон към летовниците поради корона рецесията, заяви отрасловият министър Николина Ангелкова. В края на тази седмица изтича срокът, в който наематели и концесионери на пясъчната линия би трябвало да заяват с какъв брой тъкмо ще смъкват цените за плажните такъми. Намалението би трябвало да е в диапазона 50-100 %, уточни Ангелкова. И акцентира, че ще има период надзор за съблюдаване на уговорките.

Междувременно Слънчев разгласи, че ще понижи с до 50% цените за прилагане на инфраструктурата и услугите в комплекса през този сезон. Става дума за стоянката на таксиметрови коли, за тротоарно право и други Паркирането в курорта ще е гратис, само че единствено до 1 юли.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР