Хотелиерите край Варна очакват румънски туристи за Великден. Гостите ще

...
Хотелиерите край Варна очакват румънски туристи за Великден. Гостите ще
Коментари Харесай

Наплив от румънски туристи ще има по нашето море за Великден

Хотелиерите край Варна чакат румънски туристи за Великден. Гостите ще отседнат във висококатегорийни места за настаняване, които разполагат и със спа центрове. Освен на румънци, локалните хотели разчитат и на посетители от България, а пред Българска национална телевизия Кирил Пантелеев сподели, че в хотелът на който е управител, е съвсем напълнен за трите празнични. 

Над 80% от резервациите за Великден са на румънски туристи, останалите посетители са българи.

Според представители на туристическия отрасъл, цените за петзвезден хотел за три нощувки от 14 до 17 април, с включен олинклузив, анимация и тържествени вечери за празника, могат да доближат и 700 лв..

Държат се на търсене и предложение. След като има кой да заплаща тези цени, естествено, че те са годни. Аз се удивлявам, че спорим. Не можем да ги натискаме цените. Когато търсенето се отдръпна, тогава и цените ще паднат ", споделя проф. Стоян Маринов от Варненската туристическа камара.

По думите му прилежащите ни страни са извънредно огромна конкуренция за бизнеса.

Директорът на Института за оценки и разбори в туризма проф. Румен Драганов пък сподели в " Денят стартира " по националната телевизия, че към 320 000 българи ще пътуват за Великден, от които 60 000 ще са в чужбина.

" Около 20 хиляди ще са в Турция, към 15 000 – в Гърция. В югоизточната ни съседка извършването на покупки е доста интензивно. Одрин си е Одрин. В същото време хората в Гърция имат втори дом, купиха си парцели там. Много тържествено е посрещането в църквата " Свети Димитър " в Солун ", добави той. 

" Великденските празници в православните страни са извънредно тържествени. На Запад е много скучно. Ако отидете във Виена съвсем няма нищо. Ние по тази причина чакаме 70 000 чужденци ", изясни специалистът. 

" Хотелиерите са свалили цените до най-малко, тъй като имаме жестока конкурентна битка. С Гърция и Турция се борим за всеки един екскурзиант. Затова цените дават отговор навръх търсенето и предлагането. Така че на хотелиерите и на ресторантьорите никак не им е леко, защото те през последните три години трябваше да работят на най-малко, а в това време трябваше да усилят заплатите на личния състав ", разяснява той. 

" Подложени са огромен институционален напън, защото текат непрекъснати инспекции по 12 разнообразни специалности – като стартираме от храните, ДАНС и разнообразни проверяващи. Това е огромен камшик за хотелиерите ", посочи професорът. 

" В курорта " Св. Константин и Елена " ще бъде открит туристическия сезон на 21 май. Имаме доста положителни хотели и в Поморие. Навсякъде, където има балнео спа и уелнес хотел в края на седмицата е мъчно да се намерят места ", добави той.

" Имаме сбъркана формулировка за екскурзиант. Министерството брои единствено тези, които са на хотел, а в света се счита за екскурзиант всеки, който печели парите си на едно място, а ги пръска на друго, подобрявайки локалната стопанска система, като ги харчи в България. Аз като отида в къщата на жена ми във Варна, по отношение на морския град съм екскурзиант, само че никой не ме брои. Съпругата ми ме пита какъв брой са туристите, а аз й споделям " аз и ти, а другите статистиката не ги лови ", споделя Драганов. 

" Прилагателните, които се поставят пред думата екскурзиант, са само и единствено за задачите на статистиката на преподаването, тъй като като пристигна индивидът и влезе в храма, може да се приказва за поклонничестки туризъм, а в случай че слуша хора " Йоан Кукузел " е културен. Ако пие една чаша вино, става винен туризъм. Ако яде в ресторанта, е кулинарен ", изясни той.

" Номер едно в света е устната реклама. 38% от тези, които идват, откакто са питали свои другари къде са бил и в случай че им кажат, че са изпуснали доста, като не са ходили в София, са стимулирани да дойдат в България. Те са прелестно сюрпризирани, тъй като столицата ни е спокоен град. Хората вървят на работа и се прибират да спят ", съобщи проф. Драганов. 

Той предвижда, че летния сезон ще е доста сполучлив. 

" Пандемията направи по този начин, че две години авансово да излизат цените и да имаме записвания. Затова и ранните записвания подсигуряват ниска цена ", сподели още шефът на Института за оценки и разбори в туризма.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР