Хотелиерите и ресторантьорите започват работа с жълти жилетки в знак

...
Хотелиерите и ресторантьорите започват работа с жълти жилетки в знак
Коментари Харесай

Работещите в туризма искат намаляване на ДДС с 5%, слагат утре жълти жилетки

Хотелиерите и ресторантьорите стартират работа с жълти жилетки в символ на митинг и с гледище към държавното управление и Народното събрание за законодателни промени, които да осветлят сектора. На национална среща на българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация във Велико Търново беше призната протестна декларация с пакет от ограничения за битка със сивия бранш. От сектора упорстват страната да вкара наложителна регистрация по Данък добавена стойност на всички обекти в храненето и туризма. Повече за настояванията на работещите в туризма - вижте диалога в Сутрешния блок на Българска национална телевизия с Вени Петрова от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и Румен Драганов от Институт за разбори и оценки в туризма.

" Някои хотелиери и ресторантьори ще сложат жълти жилетки още довечера. Това е израз на нашия кротичък митинг. Това ще създадем от 25-и за няколко дни. Междувременно при нас постъпи информация, че към този момент публично е вкарана нашата декларация в Министерски съвет, Министерство на финансите, Министерство на туризма. Очакваме да реагират ", сподели Вени Петрова.

По думите и браншът е бил доста време в заспалост. " Търпяхме и чакахме да минат всевъзможни други митинги. Знаехме, че всичко друго е значимо. Напрежението най-после ескалира. Търпяхме хиляди промени в закони и наредби, касови апарати, непрестанно прекатегоризиране, всевъзможни инспекции отвред ", сподели още Петрова.

Според Румен Драганов неналичието на разговор доста дълго време сред формалните държавни представители и сектора, докара до това натоварване. " Във вашето студио неведнъж предходната година декларирахме, че изпадаме в застоялост. Това значи, че ресторантьори и хотелиери харчат доста повече и ще получават доста по-малко ", добави Драганов.

Петрова съобщи, че браншът желае ДДС-то да е понижено с 5%. Те изрично считат, че това ще изсветли бизнеса, ще увеличи работната заплата и потреблението.

" Тези 15% идват да компенсират увеличението на цената на тока, на заплатите, на разноските в целия отрасъл. Хората, които работят в туризма в този момент дотират с пари от себе си, с цел да може да върви системата ", добави Драганов.

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР