Хормоните са важни вещества, които служат като специфични носители на

...
Хормоните са важни вещества, които служат като специфични носители на
Коментари Харесай

9 Хормона отговорни за напълняване – и начин да ги подобрите

Хормоните са значими субстанции, които служат като характерни носители на информация. ( )

Те улесняват съвсем всеки физически развой, в това число метаболизъм, апетит и задоволеност. Поради връзката си с апетита, някои хормони също играят забележителна роля за телесното тегло и напълняването. ( ) (   )

Вижте 9-те хормона, които могат да са виновни за напълняване и препоръки по какъв начин да ги поддържате на здравословни равнища.

1. Инсулин

Инсулинът, главният хормон за предпазване в тялото ви, се създава от панкреаса. При здрави човеци инсулинът предизвиква съхранението на глюкоза – елементарна захар, която получавате от храната – в мускулите, черния дроб и мастните кафези за по-късна приложимост.

Вашето тяло отделя инсулин в дребни количества през целия ден и в по-големи количества след хранене. След това този хормон трансферира глюкоза от храната във вашите кафези или за сила, или за предпазване, според от настоящите потребности на тялото ви.

Инсулиновата устойчивост  е много постоянно срещано положение, което кара вашите кафези да спрат да реагират на инсулин. Това положение води до висока кръвна захар, защото инсулинът не може да реалокира глюкозата в клетките ви. ( )

След това вашият панкреас създава още повече инсулин в опит да увеличи усвояването на глюкозата. 

Инсулиновата устойчивост е обвързвана със затлъстяване, което от своя страна може да играе роля при други положения, като диабет вид 2 и сърдечни болести. ( )

Инсулиновата сензитивност може да се преглежда като диаметралност на инсулиновата устойчивост. Това значи, че вашите кафези са чувствителни към инсулин. Ето за какво е добра концепция да се концентрирайте върху привички в метода на живот, които оказват помощ за възстановяване на инсулиновата сензитивност , като следните.

Съвети за възстановяване на инсулиновата сензитивност

  • Редовни извършения. Изследванията поддържат упражненията както с висока, по този начин и с умерена активност, като средство за възстановяване на инсулиновата сензитивност и понижаване на инсулиновата устойчивост. (  ) (   )
  • Подобрете навиците си за сън. Недостатъчният сън или неналичието на добър сън е обвързван със затлъстяването и инсулиновата устойчивост. ( ) (   )
  • Приемайте повече омега-3 мастни киселини. Изследванията демонстрират, че  добавките с омега-3 могат да подобрят инсулиновата сензитивност при хора с метаболитни положения като диабет. Ако не сте почитател на добавките, пробвайте да ядете повече риба, ядки, семена и растителни масла. ( ) (   )
  • Променете диетата си.  Средиземноморската диета – която включва доста зеленчуци, както и здравословни мазнини от ядки и екстра върджин зехтин – може да помогне за понижаване на инсулиновата устойчивост. Намаляването на приема на наситени и трансмазнини също може да помогне. ( ) (   ) (   )
  • Поддържайте умерено тегло. При хора с наднормено тегло, здравословното намаляване и ръководство на тежестта може да усъвършенства инсулиновата сензитивност. ( ) (   )
  • Съсредоточете се върху въглехидратите с невисок гликемичен показател. Вместо да се пробвате да елиминирате въглехидратите от диетата си, постарайте се множеството от тях да са  с невисок гликемичен показател и с високо наличие на фибри. Примерите включват пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци и бобови растения. ( )

2. Лептин

Лептинът е хормон на ситостта, който споделя на вашия хипоталамус – частта от мозъка ви, която контролира апетита – че сте сити. ( )

Въпреки това, хората със затлъстяване могат да изпитат устойчивост към лептин . Това значи, че известието да спрете да ядете не доближава до мозъка ви, което в последна сметка води до преяждане. ( )

Пряката причина за устойчивост към лептин е неразбираема, само че може да се дължи на инфектиране, генни разновидности и/или прекалено произвеждане на лептин, което може да възникне при затлъстяване. ( )

Съвети за възстановяване на равнищата на лептин

Въпреки че не съществува известно лекуване за лептинова устойчивост, няколко промени в метода на живот могат да оказват помощ за намаление на равнищата на лептин :

  • Поддържайте здравословно тегло. Тъй като устойчивостта към лептин е обвързвана със затлъстяването, значимо е да  поддържате здравословно тегло . Освен това проучванията демонстрират, че намаляването на телесните мазнини може да помогне за понижаване на равнищата на лептин. (   )
  • Подобрете качеството на съня си.  Нивата на лептин може да са свързани с качеството на съня при хора със затлъстяване. Въпреки че тази връзка може да не съществува при хора без затлъстяване, има доста други аргументи да получите по-добър сън.  ( ) (   )
  • Редовни извършения. Изследванията свързват постоянните, поредни извършения с понижаване на равнищата на лептин. 

3. Грелин

Грелинът е всъщност противоположното на лептина. Това е хормонът на глада, който изпраща известие до вашия хипоталамус, което демонстрира, че стомахът ви е празен и се нуждае от храна. Основната му функционалност е да покачва апетита. ( )

Обикновено равнищата на грелин са най-високи преди хранене и най-ниски след хранене. ( )

Любопитно е, че проучванията демонстрират, че хората със затлъстяване имат ниски равнища на грелин, само че са по-чувствителни към неговите резултати. Тази сензитивност може да докара до преяждане. ( ) (   ) (   )

Съвети за ръководство на равнищата на грелин

Една от аргументите загубата на тегло да е сложна е, че ограничението на калориите постоянно води до нараснали равнища на грелин, оставяйки ви гладни. Освен това метаболизмът има наклонност да се забавя и равнищата на лептин понижават. ( ) (   ) (   ) (   )

Като такива, ето някои препоръки за намаление на грелина, с цел да помогнете за понижаване на апетита:

  • Поддържайте умерено телесно тегло. Затлъстяването може да увеличи чувствителността ви към грелин, което в последна сметка покачва апетита ви.
  • Опитайте се да получавате първокласен сън. Лошият сън може да докара до повишение на грелина, преяждане и наддаване на тегло. ( ) (   )
  • Хранете се постоянно. Тъй като равнищата на грелин са най-високи преди хранене, слушайте тялото си и яжте, когато сте гладни. 

4. Кортизол

Кортизолът е прочут като хормона на напрежението и се създава от вашите надбъбречни жлези.

По време на стрес този хормон провокира увеличение на сърдечната периодичност и равнищата на сила. Освобождаването на кортизол — дружно с хормона адреналин — нормално се назовава положение „ бий се или бягай “. ( )

Въпреки че е значимо тялото ви да освобождава кортизол в рискови обстановки, хроничните високи равнища могат да доведат до доста здравословни проблеми, в това число сърдечни болести, диабет, ниски равнища на сила, високо кръвно налягане, нарушавания на съня и наддаване на тегло. ( ) ( )

Някои фактори, свързани с метода на живот – в това число неприятни привички за сън,  продължителен стрес и висок банкет на храни с висок гликемичен показател – могат да допринесат за високи равнища на кортизол. ( )

Плюс това, затлъстяването освен покачва равнищата на кортизол, само че високите равнища могат също да причинят наддаване на тегло, създавайки негативна противоположна връзка. 

Съвети за намаление равнищата на кортизол

Ето някои промени в метода на живот, които могат да оказват помощ за управление на равнищата на кортизол:

  • Оптимизирайте съня си.  Хроничните проблеми със съня, в това число бодърствуване, сънна апнея и нередовни привички за сън (като тези на работещите на смени), могат да допринесат за високи равнища на кортизол. Съсредоточете се върху създаването на постоянен график за лягане и сън. ( ) (   ) (   )
  • Редовни извършения. Нивата на кортизол краткотрайно се покачват след извършения с висока активност, само че постоянните извършения нормално оказват помощ за понижаване на равнищата посредством възстановяване на цялостното здраве и намаление на равнищата на стрес. ( )
  • Останете фокусирани. Изследванията демонстрират, че постоянното опазване на вниманието и фокусиране намалява равнищата на кортизол, макар че са нужни повече проучвания. Опитайте да медитация.  ( ) ( )
  • Поддържайте умерено телесно тегло. Тъй като затлъстяването може да увеличи равнищата на кортизол и високите равнища на кортизол могат да причинят наддаване на тегло, поддържането на умерено тегло може да помогне за поддържане на равнищата под надзор. 
  • Хранете се уравновесено. Изследванията демонстрират, че храненето с високо наличие на добавени захари, рафинирани зърнени храни и наситени мазнини могат да доведат до по-високи равнища на кортизол. Освен това спазването на средиземноморската диета може да помогне за намаление на равнищата на кортизол. ( ) (   )

5. Естроген

Естрогенът е хормон, виновен за регулирането на женската репродуктивна система, както и на имунната, скелетната и съдовата система. ( ) (   ) (    )

Нивата на този хормон се трансформират по време на стадии от живота като бременност, кърмене и менопауза, както и през целия менструален цикъл. 

Високите равнища на естроген , които постоянно се следят при хора със затлъстяване, са свързани с нараснал риск от някои типове рак и други хронични болести. ( ) (   ) (   )

Обратно, ниските равнища – нормално следени при стареене, перименопауза и менопауза – могат да повлияят на телесното тегло и телесните мазнини, като по този метод също усилват риска от хронични болести. ( ) (   )

Индивидите с ниски равнища на естроген постоянно изпитват . Това може да докара до други здравословни проблеми, като висока кръвна захар, високо кръвно налягане и сърдечни болести.

Можете да намалите риска от доста от тези здравословни положения посредством промени в метода на живот – изключително посредством поддържане на здравословно тегло.

Съвети за поддържане на здравословни равнища на естроген

За да поддържате равнищата на естроген в здравословно равновесие, пробвайте някои от тези техники:

  • Опитайте се да контролирате тежестта си.  Загубата или поддържането на тегло може да понижи риска от сърдечни болести заради ниски равнища на естроген при дами на възраст 55-75 години. Изследванията също поддържат поддържането на здравословно тегло за понижаване на хроничните болести като цяло. ( ) (   )
  • Редовни извършения.  Ниските равнища на естроген може да ви накарат да се почувствате по-малко способни да упражнявате. Независимо от това, по време на интервали на ниско произвеждане на естроген, като менопауза , постоянните извършения към момента са значими за подкрепяне на ръководството на тежестта. ( ) (   )
  • Спазвайте уравновесена диета.  Доказано е, че диети с високо наличие на  , модифицирани храни, сладкиши и рафинирани зърнени храни покачват равнищата на естроген, което може да увеличи риска от хронично заболяване. Поради това може да пожелаете да ограничите приема на тези храни. ( ) (   )

6. Невропептид Y

Невропептид Y (NPY) е хормон, създаван от кафези в мозъка и нервната ви система, който подтиква апетита и понижава разхода на сила в отговор на недояждане или стрес. ( ) (   )

Тъй като може да подтиква приема на храна, NPY се свързва със затлъстяване и наддаване на тегло.

Той се задейства в мастната тъкан и може да усили складирането на мазнини и да докара до абдоминално затлъстяване и , положение, което може да усили риска от хронични болести. ( ) (   )

Изследванията демонстрират, че механизмите на NPY, които водят до затлъстяване, могат също да причинят инфекциозен отговор, което в допълнение утежнява здравословните условия.

Съвети за поддържане на ниски равнища на NPY

Ето някои препоръки за поддържане на здравословни равнища на NPY:

  • Упражнения. Някои изследвания допускат, че  постоянните извършения могат да оказват помощ за понижаване на равнищата на NPY, макар че проучванията са смесени. ( ) (   )
  • Яжте питателни храни. Въпреки че са нужни повече проучвания, диетите с високо наличие на мазнини и  захар могат да покачат равнищата на NPY — тъй че може да помислите за понижаване на приема на храни с високо наличие на мазнини и захар. ( ) ( )

7. Глюкагон-подобен пептид-1

Глюкагон-подобният пептид-1 (GLP-1) е хормон, създаван в червата, когато питателните субстанции навлязат в червата. Той играе съществена роля за поддържане на равнищата на кръвната захар постоянни и ви кара да се чувствате сити. ( )

Изследванията демонстрират, че хората със затлъстяване може да имат проблеми със сигнализирането на GLP-1. ( )

Като подобен, GLP-1 се прибавя към медикаменти – изключително за хора с диабет – за понижаване на телесното тегло и обиколката на талията. ( )

Съвети за поддържане на равнищата на GLP-1 под надзор

Ето някои препоръки за поддържане на здравословни равнища на GLP-1:

  • Яжте доста протеини.   Доказано е, че храни с високо наличие на протеини , като суроватъчен протеин и кисело мляко, покачват равнищата на GLP-1. ( ) (   )
  • Помислете за банкет на пробиотик. Предварителните проучвания демонстрират, че пробиотиците  могат да покачат равнищата на GLP-1, макар че са нужни повече проучвания върху хора. Освен това, най-добре е да поговорите с доктор, преди да започнете каквито и да е нови добавки. ( )

8. Холецистокинин

Подобно на GLP-1, холецистокининът (Панкреозимин) е хормон на ситостта, създаван от клетките в червата след хранене. Важен е за производството на сила, синтеза на протеини, и други телесни функционалности. Той също по този начин усилва освобождението на хормона лептин. ( ) ( )

Хората със затлъстяване може да имат понижена сензитивност към резултатите на Панкреозимин, което може да докара до хронично преяждане. На собствен ред това може в допълнение да понижи чувствителността на Панкреозимин, създавайки негативна противоположна връзка. ( )

Съвети за повишение на равнищата на Холецистокинин

Ето някои препоръки за поддържане на здравословни равнища на Холецистокинин:

  • Яжте доста протеини. Някои проучвания демонстрират, че диета с високо наличие на протеини може да помогне за повишение на равнищата на Панкреозимин и затова за ситоста. ( ) (  77 ) ( 78 )
  • Упражнения. Въпреки че проучванията са лимитирани, някои доказателства поддържат постоянните извършения за повишение на равнищата на Холецистокинин. ( )

9. Пептид YY

Пептидът YY (PYY) е различен хормон, който понижава апетита.  

Нивата на PYY може да са по-ниски при хора със затлъстяване и това може да докара до по-голям вкус и преяждане. Смята се, че задоволителни равнища играят значима роля за понижаване на приема на храна и понижаване на риска от затлъстяване. 

Съвети за повишение на равнищата на PYY

Ето няколко метода да поддържате PYY на здравословно равнище в тялото си:

  • Следвайте добре закръглена диета. Яденето на доста протеини може да насърчи здравословни равнища на PYY и ситоста. Освен това – която включва задоволително протеини, плодове и зеленчуци – може да увеличи равнищата на PYY, само че са нужни повече проучвания. (   )
  • Упражнения. Въпреки че проучванията по отношение на упражненията и равнищата на PYY са смесени, поддържането на интензивност като цяло е потребно за здравето. (   )

Заключение

Изброените нагоре 9 хормона са свързани с телесното тегло.

Изследванията демонстрират, че някои привички в метода на живот водят до , само че е значимо да говорите с доктор, в случай че смятате, че вашите хормони може да са на нездравословни равнища.

Като цяло, спазването на , качествения съ и постоянните извършения може да са от изгода за цялостното ви здраве и да понижат риска от хронични болести. ( )

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР