Хормоните по определение са биологично активни вещества. Специални клетки в

...
Хормоните по определение са биологично активни вещества. Специални клетки в
Коментари Харесай

Хормонът, който стимулира глада и жаждата

Хормоните по определение са биологично дейни субстанции. Специални кафези в жлезите с вътрешна секреция създават хормони, които играят роля на регулатори в разнообразни процеси в тялото като метаболизма и функционалностите от физиологично естество. Те са регулатори на активността на органите, което им отрежда значима роля в цялостната работа на тялото.

Природата на хормоните се учи от биологията, класифицират се и се дефинира кой хормон е виновен при избран проблем. За апетита, килограмите и съня дава отговор хормон, наименуван орексин. Известен е повече като хормон на съня, само че има директна връзка с метаболитните процеси и глада и жаждата.

Какво е орексин?

Орексин или хипокретин е хормон, който се секретира в хипоталамуса и дефицитът му води до разстройства в съня и повишаване на тежестта. В медицината този тип разстройство се назовава нарколепсия.

Тъй като е намерено, че орексинът е една от аргументите за затлъстяване, науката стартира да го изследва съществено още от 90-те години на предишния век.

Произходът на названието му идва от латински. Представлява комбиниране на две латински думи, за вкус и предпочитание - orexis. Фактът пък, че се създава в хипоталамуса, дава другото му наименование - хипокретин.

 Хормони

Ролята на орексина в виталните процеси

Факт е, че доста малко мозъчни кафези създават хормон орексин. Науката към този момент е потвърдила, че в случай че се създават по-високи дози от този хормон, затлъстяване не настава. Това се следи единствено при недостиг. Изследването е резултат на наблюдаване с банкет на доста мазнини в храната.

Причината да се случва това повишаване на тегло при дефицит се дължи на способността на орексина да усилва стойностите на хормоните грелин и лептин, които са свързани с понижаване на тежестта.

Орексинът се свързва и със болестта нарколепсия, което е от неврологичния набор и се характеризира с лесна отмалялост, непрекъснато предпочитание за сън през целия ден. Това заболяване е съществено, тъй като в тежка фаза се стига до колапс, разследване на загуба на мускулен тонус. В медицината колапсът е прочут като катаплексия.

Въздействие на орексина върху процесите в тялото

- Ако ядем сладко, постоянно ни се доспива. Причината е в интензивността на орексина. Тази интензивност понижава при приема на захар. На това се дължи затлъстяването от въглехидратни храни, съпроводено от тромавост, липса на предпочитание за придвижване и физическа интензивност.

 Кой хормон подтиква жаждата

- Друг забавен факт е, че интензивността на орексина се усилва с приема на протеини. Ако се одобряват повече протеини, това насища тялото с сила, пораждаща предпочитание за придвижване, изгаряне на калории и оттова до намаляване.

- Храните с консерванти и глюкоза имат пагубен резултат върху организма. Те са причина за напълняване, както и за възприятие на отмалялост, а също и на горест. Тези чувства се предизвикват от непрекъснати ниски равнища на орексин.

Вижте също кои хормони подтикват напълняването и кои храни водят до хормонален дисбаланс.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР