Хормоналният дисбаланс е състояние, при което щитовидната жлеза не изпълнява

...
Хормоналният дисбаланс е състояние, при което щитовидната жлеза не изпълнява
Коментари Харесай

6 неща, които предизвикват хормонален дисбаланс

Хормоналният дисбаланс е положение, при което щитовидната жлеза не извършва своята функционалност вярно. Това води до нарушавания, които могат да провокират внезапно повишаване на тегло, непрестанен апетит, нередовна менструация, кожни проблеми и други неприятни положения. Причина за нарушаването на функционалността ѝ могат да бъдат редица фактори, като тук ще ви представим единствено някои от тях, най-често срещани като причина за този дисбаланс, предава actualno.com.

Прекаляване с кофеина – целесъобразно е да ограничите приема на кофеинови питиета, тъй като прекаляването с тях се отразява зле на щитовидната жлеза и хормоните в организма. Освен това кофеинът усилва равнищата на стрес – добра причина да замените напитките, които го съдържат, с вода да вземем за пример.

Консумация на зеленчуци, оказващи негативно влияние върху щитовидната жлеза – да, има и такива. В умерени количества са потребни, само че в случай че се прекали с тях, могат да ви основат проблеми. Това са ряпа, репички, зеле. Хубаво е в менюто ви да участват и останалите зеленчуци, най-много целина, домати и алено цвекло.

Високи равнища на стрес – когато сте изложени на непрестанен стрес, това въздейства опустошително освен върху щитовидната жлеза, а и върху нервната система, сърцето и въобще целия организъм. Съответно, се отключват и разнообразни болести и проблеми. Щитовидната жлеза не може да синтезира хормоните в нужното количество. Ето за какво е значимо е да намалите напрежението в живота си и да вършиме неща, които ви карат да се чувствате щастливи.

Хранителни артикули с висок гликемичен показател – той съставлява съотношението сред въглехидратите, които приемате и равнището на захарта в кръвта. Храните с висок ГИ покачват кръвната захар, което води до качване и на килограми. Това са всички нездравословни и бързи храни, снаксове, газирани питиета, бяло брашно, тестени произведения и така нататък Хубаво е да ограничите потреблението им изцяло или доколкото ви е допустимо.

Дефицит на потребни мазнини – да, има и потребни мазнини, от които тялото се нуждае, с цел да действа вярно. Те са значими за действието на щитовидната жлеза, сърцето и мозъка. Недостигът им въздейства негативно върху хормоналния баланс. Такива мазнини може да се набират от хранителни източници като месо, яйца, мляко и млечни артикули, риба, зехтин, авокадо, орехи и други.

Прекалена консумация на соя – соевите артикули нормално се употребяват от хора, които не ядат месо, играейки роля на негов сурогат. Те са потребни до една степен, тъй като съдържат витамини и детайли, нужни на организма. Ако се прекали с потреблението на соя обаче, се получават проблеми с щитовидната жлеза, ограничавайки усвояването на йод, който е значим за нея.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР