Хормоналният баланс в човешкия организъм е фино настроена сложна машина.

...
Хормоналният баланс в човешкия организъм е фино настроена сложна машина.
Коментари Харесай

Фитоестрогените - решение на проблем или създаване на нов

Хормоналният баланс в човешкия организъм е тънко настроена комплицирана машина. Още по-сложни стават нещата, когато приказваме за организма на дамата и салдото на женските полови хормони. Всяка смяна в събитията, възрастта, околната среда и така нататък би могла да докара със себе си и да скапе общата естетика.

Намаленото произвеждане на женски полови хормони се свързва с настъпването на менопаузата,, само че може да има и други аргументи за този проблем- гинекологични болести, интервенции за отстраняването на детеродните органи. При проблем с хормоните и в частност, с пониженото им произвеждане, актуалната медицина прибягва към определяне на хормонални препарати, които да заместят изчезналите субстанции.

Природата, обаче, по забавен метод е имитирала точно женския сексуален хормон естроген, създаван от яйчниците в женския организъм и в минимални дози от надбъбречните жлези при мъжете. Някои растения съдържат субстанции, доста доближаващи се до структурата на естрогенните женски хормони - това са по този начин наречените фитоестрогени. Сами по себе си те нямат хранителна стойност, въпреки храните, които ги съдържат, да са потребни с намиращите се в тях витамини, минерали и микроелементи. Названието е условно, защото те нямат химичния състав на същинския естроген, само че наподобяват въздействието му и по тази причина са наречени по този начин.

Фитоестрогените за здравето

Хормононаподобяващите субстанции се употребяват от фармацията - на пазара има десетки артикули, които се оферират даже на хора, които нямат проблем с хормоналния баланс. Залагайки на желанието ни да бъдем красиви, женствени и да се усещаме мечтани, тези артикули дават обещание увеличаване на бюста, гладка кожа, здрава коса, а също по този начин облекчение на, безболезнено прекосяване през критическата възраст, профилактика на и сърдечно-съдовите болести.

Факт е, че точно хормонът естроген е виновен за тези задания - на него се дължи женствеността, колкото и субективна да е тя като разбиране. Закръглените форми, обилните гърди, гладката кожа. Но мярката елементарно може да бъде изгубена, тъй като хормоните имат комплицирана връзка с всички органи и функционалности на тялото и тя може да поеме по непредвиден завой. Изобилието от естроген в организма не оказва помощ на дамата да бъде повече жена, а носи неприятни последствия като струпване на непотребни килограми, изключително по ханша и бедрата, задържане на течности, нараснал риск за заболяване от рак на гърдата.


Всички тези опасности демонстрират какъв брой рисково е приемането на каквото и да било лекарство или хранителна добавка без лекарско наставление.

Как стоят нещата, обаче, когато приказваме за приема на фитоестрогени с храната?

За да стане ясно действието на фитоестрогените, би трябвало да се знае, че според от другите съединения, които съдържат, фитоестрогените се разделят на две съществени групи - изофлавони ( можем да ги намерим в пшеница, ръж, царевица, фасул, леща и в изключително огромни концентрции се съдържат в та и всичките й продукти) и лигнани (съдържат се в лененото и конопеното семе)

Дали да се предлага приема на изофлавони, е тематика на спор в науката. От една страна, те оказват помощ при хормонални нарушавания, твърди се, че защищават от някои типове рак (с тях се изяснява така наречен японски феномен - фактът, че в Япония, където се употребяват храни, богати на изофлавони, дамите боледуват доста рядко от рак на гърдата), спомагат за опазване здравината на костната тъкан. От друга страна, обаче, прекомерната приложимост на храни с богато наличие на изофлавони, води със себе си всички отрицателни последствия от несъразмерния банкет на фитоестрогени и тъкмо противоположния на стремежи резултат.

Фитоестрогените се съдържат в храни, които имат и други потребни съставки, тъй че не е редно да бъдат избягвани изцяло, в случай че няма медицински показания за това. Умереният банкет на храни, съдържащи естрогеноподобни субстанции, не би могъл да обърка хормоналния баланс на един здрав човек. Все отново е належащо внимание когато става въпрос за приема на тези храни от деца и мъже. Мъжкият организъм създава естроген в минимални дози, само че прекомерното му наличие в организма може да докара до „ женски вид “ напълняване и други неприятни последствия. Затова е значимо храната, която консумираме и предлагаме на фамилията си, да бъде чиста от към ГМО примеси и други изкуствени добавки и „ подобрители “- в особена степен това се отнася за та. Дори да не консумирате непосредствено, в случай че прочетете наличието на едно готово шоколадово десертче ще се уверите, че приемате соеви артикули под формата на соев лецитин е по-често от колкото мислите.

За страдание в актуалната хранителна промишленост не е непозната използването на синтетичните естрогени- те се прибавят в храната на животните или последните непосредствено се инжектират с тях, с цел да бъдат по-бързо угоявани и да има млеконадой по-дълго време. Логично е след потреблението на месо от такива животни, нежеланите субстанции да минават и в човешкото тяло, причинявайки неприятни странични дейности. За да избегнете натрупването на нездравословните синтетични естрогени в организма си, консумирайте месо и мляко единствено от производители, на които имате доверие, колкото и да е мъчно да е това.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР