Хората в селото се страхуват, че домовете им отново ще

...
Хората в селото се страхуват, че домовете им отново ще
Коментари Харесай

Жена от село Трилистник: Трябва да се избесим, ако пак ни залее!

Хората в селото се опасяват, че домовете им още веднъж ще бъдат залети от реката

Страх в пловдивското село Трилистник. Жителите се притесняват от ново огромно наводняване, което ще отнесе къщите и дворовете им. Причината е непочистеното корито на сектора на река Стряма, която минава през обитаемото място.

Страхът им се ускорява от идното снеготопене и предстоящите превалявания. Именно обраслото с гъста растителност дъно на реката стана причина за скъсването на дигата на няколко места и заливането на селото в ранните часове на 3 септември.

Местните се опасяват, че непочистената река още веднъж ще залее освен къщите, само че и Автомагистрала “Тракия ”, осведоми.

“През нощта съм стояла, с цел да следя реката, да не би да пристигна отново ”, споделя една от пострадалите при наводнението през септември, когато реката залива цялостен един етаж от парцела ѝ. “Почистихме всичко. Досега сме хвърлили 20 000 лв. и оттук-нататък все едно не сме правили нищо ", добавя дамата.

По думите ѝ кметът на селото прави нощни наряди, само че не получава помощ от институциите и регионалната администрация.

Друго семейство към този момент половин година живее във фургон. “Ако ни залее отново, ще ни отнесе с фургоните ”, споделя дамата.

“Моля се на министрите на земеделието, околната среда и водите и на районното развиване да дойдат при нас, с цел да се реши 10-годишната сага. 10 години ние пишем до “Напоителни системи ”, “Басейнова дирекция ”, Областна администрация, до министерството ”, сподели кметът на селото Мирчо Петров и прикани за помощ.

От регионалната администрация предоставиха писмо, адресирано до изпълнителния шеф на “Напоителни системи ”, до вътрешния министър и до министъра на земеделието.

В формалната преписка се споделя, че “Напоителни системи ” - клон Марица няма нужната техника за осъществяване на нужните действия за разчистване на коритото на реката ”, по тази причина регионалният шеф моли страната незабавно да се намеси.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР