Хората в Германия очевидно трябва да се настроят не само

...
Хората в Германия очевидно трябва да се настроят не само
Коментари Харесай

Още по-дълъг и още по-тежък локдаун в Германия?

Хората в Германия явно би трябвало да се настроят освен за удължение, само че и за стягане на рестриктивните мерки. Меркел не желае да губи време. Броят на инфектираните и жертвите остава висок, а новите разновидности са изключително нападателни.

Канцлерката Ангела Меркел не желае да губи време: по тази причина тя упорства идната ѝ среща с министър-председателите на обособените федерални провинции да се организира още идната седмица, а не на 25 януари, както беше планувано в началото. Причината: новите мощно заразни разновидности на ковид тревожат канцлерската работа и карат ръководещите да подхващат още по-бързи, а евентуално и по-твърди ограничения.

" Коронавирусът може да бъде спрян единствено с полагането на още спомагателни старания ", е представена Меркел през днешния ден в немските медии. Появилата се във Англия разновидност на вируса е мощно притеснителна и прекомерно нападателна. Надбягваме се с времето и не можем да чакаме до 25 януари, е споделила още тя на съвещание на партията си ХДС. Само по-твърди ограничения могат да спрат експоненциалният растеж, е представена още канцлерката.

Нужни са по-строги ограничения?

" Мутацията ни тормози мощно. И канцлерката е разтревожена на фона на настоящия брой новозаразени и смъртни случаи ", сподели генералният секретар на ХДС Паул Цимиак след съвещанието на ХДС.

И от института " Роберт Кох " показват угриженост по отношение на разновидностите. Президентът на института Лотар Вилер сподели: " Силно съм угрижен, тъй като тези разновидности се популяризират доста по-бързо, а това значи, че ще има доста повече инфектирани. " Според него, сегашните ограничения не са задоволителни. " За мен това не е никакъв цялостен локдаун. Има прекалено много изключения и ограниченията не се съблюдават прецизно. " Вилер счита също така, че обстановката може да се утежни в допълнение поради разновидностите. Засега в Гемания са известни 16 случая на появилата се във Англия разновидност и 4 случая на новия вариант от Южна Африка.

Премиерът на Шлезвиг-Холщайн Даниел Гюнтер удостовери пред публичната телевизия NDR, че Меркел желае да организира срещата с министър председателите още идната седмица. Все още се разисква точната дата за диалозите.

За какво тъкмо ще става въпрос?

Според обява на вестник " Билд " от четвъртък вечерта, в канцлерството обмисляли удължение и стягане на ограниченията. Например: дали да бъде спрян градският и междуградският превоз, тъй като в рейсовете, метрото и влаковете се струпвали прекомерно доста хора. Според публичната телевизия ARD обаче, Меркел е отрекла да се обмисля сходна мярка. Със сигурност обаче се разисква опцията за това повече хора да работят от у дома. За това пишат няколко немски медии.

От Зелените даже желаят компаниите да бъдат задължени да дават опция на чиновниците си за повече работа от у дома. " Режимът хоумофис ще докара и до по-празни трамваи и рейсове, и по този начин ще бъдат опазени тези, които работят в болница, в полицията или супермаркета и които би трябвало да продължат да вървят на работа ", сподели Беате Мюлер-Гемеке от Зелените.

И депутатът от ХДС Томас Хайлман упорства за повече работа от у дома. Той обаче залага повече на рекомендациите и не на наложителните наредби. Опасно е да се наложи такава мярка за цялата стопанска система, счита той. И федералният президент Франк-Валтер Щайнмайер приканва за повече хоумофис. Той разисква въпроса с работодатели и профсъюзи.

Според изявления в " Business Insider " и други медии, ръководещите обсъждали и стягане на ограничаването за контакти. Обмисляло се то да бъде променено по този начин: едно домакинство да може да се среща единствено с едно-единствено твърдо лице за неустановен интервал от време. В момента всяко домакинство може да се среща единствено с едно лице, само че няма условие това да е един и същи човек от самото начало. Обсъждал се и въпросът за възможна възбрана за излизане във вечерните и нощни часове, както и наложителното носене на маските FFP-2 по образец на Бавария. Все още канцлерката не е удостоверила тези информации.

Колко са инфектираните и жертвите в Германия?

През последните 24 часа публично са регистрирани нови 22 368 случая на болест с ковид. Така общият брой на инфектираните в Германия от началото на пандемията към този момент надвишава 2 милиона. Вероятно действителният брой обаче е още по-висок. Много случаи изобщо не са регистрирани, защото не биват разпознати. И броят на смъртните случаи остава висок - 1113 за последните 24 часа и общо 44 994 от началото на пандемията.

Броят на оздравелите, съгласно " Роберт Кох ", е 1 641 200. А съгласно последните данни, за една седмица в Германия се заразяват по 146,1 души на 100 000, което към момента е прекомерно висок индикатор.

На фона на тези високи цифри удължаването и даже стягането на ограниченията става все по-вероятно. Но въпреки всичко и министър председателите на обособените провинции имат думата за това дали да има по-твърди ограничения и докога.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР