Хората трябва да носят маски и да спазват дистанция –

...
Хората трябва да носят маски и да спазват дистанция –
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: С маски и дистанция можем да контролираме епидемията


Хората би трябвало да носят маски и да съблюдават отдалеченост – това е методът, по който можем да направляваме епидемията, съобщи пред БиТиВи шефът на Националния център по заразни и паразитни заболявания проф. Тодор Кантарджиев. Той изясни още, че няма по какъв начин театралните салони и заведенията да останат празни, само че дистанцията, дезинфекцията и маските са от извънредно значение. Както и вентилацията – да влиза въздух извън, този вътре – да излиза.

Трябва да пазим лечебни заведения и старешки домове. Видяхте ли, че учебните заведения не са рискови?, сподели още епидемиологът.

„ Аз допускам една интрига в поддържане на тезите, че вирус няма, че желаят да ни чипират. Такова нещо не съществува. На всеки 10 години чакаме някакъв вирус, който е при животните и минава при хората. Когато някой бацил мине от животните към хората, е рисков, тъй като не е приспособен към човешкия организъм “, изясни проф. Кантарджиев.

По думите му – „ малко преекспонираме нещата, не трябва да се плашат хората “. Да кажем, че пет пъти по-тежко се прекарва този вирус от естествения грип. Благодарение на ограниченията обаче нямаме такова разпространяване, както при грипа, бяха думите му.

Българският лекарски съюз първо би трябвало да сътвори критерии за издаване на направление за PCR проби, след което персоналните лекари към този момент да могат да се възползват от тази нова смяна, оповестена преди няколко дни. Съответният пациент би трябвало да дава отговор на избрани критерии, с цел да му се направи проба от персонален доктор, а здравната каса ще заплаща PCR тестванията, обясни Кантарджиев. Той прикани да се употребяват бързите антигенни проби, тъй като „ те демонстрират болест у човек, който може да заразява “.

Маските и дистанцията – това нещо може да управлява епидемията. Всички са за маските като се изключи някои, които не схващат. Всичко опира до нашето съзнание за това да пазим себе си и фамилиите си, сподели Тодор Кантарджиев.

Според него ограничения против Covid-19 би трябвало да се вземат на равнище области, а не в народен мащаб. Всеки регионален щаб - по данните, които има, би трябвало да вземе някакви ограничения. Защото рестриктивните мерки в областите Бургас и Благоевград би трябвало да бъдат разнообразни от ограниченията в Перник да вземем за пример. Всяка област взема решение за себе си. Ако би трябвало - пита, предлага ѝ се, приема ограничения. Затваряне няма да има, само че би трябвало да се пазят възрастните, хората с хронични заболявания и най-уязвимите – хората с имунодефицит, изясни той.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР