Хората трябва да бъдат информирани навреме, когато личният им лекар

...
Хората трябва да бъдат информирани навреме, когато личният им лекар
Коментари Харесай

Пациенти разбират по случайност, че са останали без джипи

Хората би трябвало да бъдат осведомени в точния момент, когато персоналният им доктор приключи контракта си със здравната каса. За това упорства омбудсманът Диана Ковачева, която изпрати втора  по тематиката до министъра на опазването на здравето Костадин Ангелов и шефа на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Петко Салчев.

При омбудсмана още веднъж идват сигнали за същия проблем, чието решение, в подтекста на вилнеещата пандемия, е все по-належащо, изяснява Ковачева за какво за повторно написа на министъра и шефа на НЗОК.

Ковачева припомня, че още през май т.г., малко след първата вълна на COVID-19, е алармирала виновните институции за тъжби на пациенти, че са били сложени в обстановка, в която схващат, че персоналният им доктор е прекратил практиката си едвам откакто са го потърсили във връзка със здравословен проблем, издаване на болничен лист и други Според омбудсмана този проблем основава предпоставки за нарушение правото на жителите на достъп до първична здравна помощ. В жалбите си хората посочваха, че общопрактикуващите лекари, към които се насочват за нов избор, отхвърлят да ги впишат в пациентските си листи и по този начин се постанова да обикалят, до момента в който някой се съгласи да го направи, или да търсят подпомагане от РЗОК, а в същото време се нуждаят от първична и профилирана здравна помощ.

В писмо до омбудсмана тогава НЗОК отговори, че по закон персоналните лекари нямат регламентирана възможност да отхвърлят на пациенти да ги включат в пациентските си листи и че за облекчение, жителите могат с изключение на персонално и на място, да упражнят правото си на избор като попълнят и пратят по електронен път регистрационна форма до съответното лечебно заведение, което има контракт със здравната каса.

Това обаче не е работещо решение, тъй като за задачата е належащо пациентът да има електронен автограф. " И IT експерт, който да ти го конфигурира, тъй като е извънредно мъчно ", цитира омбудсмана недоволство на жител. Пациентът пита И попита за какво вместо това не се употребява ПИК от Национална агенция за приходите, да вземем за пример, където има единствено ключова дума и нищо не се конфигурира на компютъра.

В писмото си до омбудсмана НЗОК посочи още, че е подготвена да разиска " подобаващи и удачни способи за информиране на пациентите, чиито персонални лекари са прекратили практиката си ", а дотогава жителите могат да се осведомят от страниците на НЗОК и РЗОК в интернет. 

" Като омбудсман съм мощно обезпокоена за правото на тези жители на навременен достъп до здравна помощ и считам, че в изискванията на оповестената по отношение на пандемията от COVID-19 изключителната епидемиологична конюнктура в страната е от значително значение здравноосигурените лица да бъдат навреме осведомени при преустановяване на договорите с НЗОК на определените от тях общопрактикуващи лекари, като в същото време бъде обезпечена опцията в къс период и без усложнения да изберат нов персонален доктор ", написа Ковачева.

В един от сигналите до омбудсмана гражданин например се оплаква, че е претърпял цялостен потрес, откакто е потърсил фамилния доктор за издаване на болничен лист и по този начин инцидентно схваща, че той е умрял.

В новата си рекомендация омбудсманът е безапелационна, че няма никаква спънка жителите да бъдат осведомени навреме, а не когато към този момент са заболели и сложени пред приключен факт занапред да търсят нов персонален доктор, да обикалят по здравни заведения, да попълнят регистрационни форми.

" Информацията, която хората дават на персоналните си лекари, респективно на НЗОК, в регистрационните форми за избор, съдържа данни за сегашния им адрес, телефон, а също електронен адрес, които могат да бъдат от време на време обновени и на които жителите да бъдат навреме осведомени – от прекратилия контракта си общопрактикуващ доктор, когато това е по негово предпочитание, или от РЗОК, в останалите случаи (например, при гибел на лекаря) ", написа омбудсманът.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР