Хората трябва да бъдат будни и да подават сигнали при

...
Хората трябва да бъдат будни и да подават сигнали при
Коментари Харесай

Екоактивисти: Хората трябва да бъдат будни, за да опазим морето от презастрояване

Хората би трябвало да бъдат будни и да подават сигнали при поява на нередности, с цел да опазим Черноморието от презастрояване. Това е посланието на двама еколози и деятели – Борислав Борисов и Спас Узунов. И двамата са на мнение, че жителите са ключът към решаването на проблемите по родното море.

„ Ако няма гражданска интензивност и това бетониране не бъде спряно, единствено след няколко години идното потомство ще гледа природа по Черноморието единствено на фотоси и пощенски картички “, разяснява за Българска телеграфна агенция Борисов. Според него хората не би трябвало да си споделят: „ Повече няма да стъпим тук “, а да помислят с какво те могат да допринесат, с цел да трансформират обстановката.

Борислав Борисов е квалифициран еколог, който прави следствия за похищенията против околната среда. Той е един от админите на основаната през 2018 година Facebook група „ Да не допуснем Синеморец да се трансформира в Слънчев бряг “. Тази година групата бе отличена в Годишните награди на Фондация „ Биоразнообразие “ в категорията „ Активист за природата “.

Целта на групата е опазването на природата в региона на село Синеморец, девствените плажове, както и предотвратяването на редица похищения върху Природен парк „ Странджа “ и предпазените местности в него, разяснява Борисов. Хората от групата съумяха да завоюват редица природозащитни борби основно посредством цивилен следствия, означи още той.

Всичко това построи един позитивен публичен рейтинг на борците за Синеморец, като медиите започнаха да обръщат все по-голямо внимание на техните разкрития, изясни още Борисов. Той акцентира, че Синеморец се е трансформирал в знак за гражданска интензивност. Самият Борислав е притежател на наградата „ Активист на годината “ за 2021 година от Българския хелзинкски комитет. Отличен е и с второ място в премиите „ Валя Крушкина “ за проверяващи материала за нелегално строителство в Синеморец в съавторство с журналиста Пламена Игнатова от Клуб Z.

Борислав Борисов напомни някои от случаите, при които групата „ Да не допуснем Синеморец да се трансформира в Слънчев бряг " е реагирала и е подала сигнали за нередности. Сред тях са преустановяване на контракта за правене на план за нов общ организационен проект на община Царево. „ Още при публикуването на плана деятелите откриха редица нередности и погрешни данни, измежду които даже и фиктивен плаж “, разяснява екоактивистът.

Борислав Борисов даде и различен образец – след гражданско следствие и последвали медийни изявления прокуратурата и Дирекция „ Национален строителен надзор “ са се самосезирали по отношение на построяването на СПА хотел с разгъната застроена повърхност над 9000 кв. метра. Причината е, че РИОСВ-Бургас преди време е одобрила създаване единствено на три вилни здания в съответния парцел, посочи Борисов.

Вследствие на дейностите на хората във Facebook групата има и прокурорска инспекция за построяването на противозаконен път в местността Поляните край Синеморец. Последва и предписание на Министерство на околната среда и водите за възобновяване на терена в естествения му тип, уточни още екоактивистът.

Той напомни и прекъсването на застрояване  на парцел от близо 10 декара, предопределен за спортна активност в Синеморец. Общината имаше желание да го трансформира в 14 по-малки имота, предопределени за жилищно строителство, сподели Борислав. Като образец за интервенция след цивилен сигнали той уточни и залесяването с инвазивен тип растение в предпазената околност Силистар, което след това е отстранено.

Според Борислав Борисов постоянно институциите се задействат, откакто деятелите стартират да ги притискат и случаите излязат в медиите. Въпреки проблемите обаче той продължава да избира родното море, а обичано място си остава Синеморец. Той става зает и с идеята да се бори за опазване на девствените кътчета по морето.

За нуждата от превантивна активност приказва и Спас Узунов, координатор природозащитни действия, план " Лагуната на живота ", към Фондация „ Биоразнообразие “.

В последното десетилетие проблемите доста се задълбочиха и се мултиплицираха в резултат на неверно ръководство и на неприлагане на нормативните условия, в това число тези на Европейския съюз. Ще бъде доста мъчно да решим тези проблеми без работата на институции, организациите и жителите, разяснява Узунов.

Най-големият проблем е неприятното обмисляне или нежеланието да се реши по какъв начин можем да създадем туризма резистентен, счита той. 

Общият проблем за Черноморието е презастрояването - с неприятното обмисляне и с преценката какъв туризъм желаеме да развиваме и какво желаеме да демонстрираме на туристите, тъй като актуалният туризъм се базира на унищожаването на ресурсите, счита екологът. Той дефинира обстановката като „ рязане на клона, на който седим “. 

Ако желаеме дълготрайно да употребяваме ресурса, който природата ни е предоставила, би трябвало да осмисли съществено нашите полезности и метода, по който се отнасяме към тези запаси.

Спас Узунов сподели, че с изключение на презастрояването, проблем са и концесиите на плажовете. По думите му на доста места се провокира разрушение на плажните линии  с „ варварско навлизане “ с преместваеми обекти на плажа. Специалистът изясни, че това води до увреждане на дюните. 

Според Спас Узунов фондация „ Биоразнообразие “ дружно с другите членове на „ За да остане природа в България “ се пробва да работи по всички проблеми. 

Да поддържаме и въвличаме хората в цялата страна е значимо съгласно еколога. По думите му обаче интензивността на жителите не изключва отговорността на институциите, които имат отношение към опазването на околната среда. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР