Хората са тези, които могат да видят новите възможности, да

...
Хората са тези, които могат да видят новите възможности, да
Коментари Харесай

Пътят ни напред зависи от всяка страна, от всяка компания и от всеки човек

Хората са тези, които могат да видят новите благоприятни условия, да мечтаят и да създадат смяна към по-добро, като по този начин развиват и себе си, и компанията. А вложенията в тях се мерят посредством триумфа на бизнеса. Измерват се посредством персоналната задоволеност – дали индивидът има чувство за професионален триумф и мотивация, дали става по-добър в това, което прави.

Ако хората не са щастливи на своето работно място, те ще потърсят други вероятности за себе си. Затова са доста значими фирмената просвета и обществената политика, които през днешния ден са част от профила на всеки добър шеф. Те освен задържат положителните експерти, само че и притеглят други. Своеобразен знак за нас е приемствеността – ясно е, че в случай че на теб не ти харесва някъде, няма да си пратиш детето да учи същата компетентност. При нас виждаме по какъв начин доста младежи вървят по стъпките на своите родители – значи вложенията ни в хората са в вярна посока, щом съумяваме да мотивираме и идващото потомство.

Много пъти съм казвал, че екипът на „ Асарел “ е като огромно семейство. При нас има сътрудници, които са трето и четвърто потомство миньори. Работим дружно, честваме дружно, оказваме помощ си в сложни времена и знаем, че във всеки един миг има на кого да разчитаме. Обединява ни идеята, че нашият труд е скъп и важен и че оказва помощ за положителното развиване на община Панагюрище. Това е домът за 94% от хората в компанията и задачата ни е районът да бъде положително място за живеене, да е привлекателно място за професионална и житейска реализация. Днес всички живеем в едно световно село, можем да пътуваме на всички места, да се срещаме с разнообразни хора и култури, само че в ДНК-то на хората от Панагюрище е да носят България и своето отечество в сърцата си, без значение накъде ги е отвел животът. Този локален национализъм дава мощна заварка и живее в поколенията през годините.

Преди 10 години в Професионалната гимназия по индустриални технологии, мениджмънт и туризъм в Панагюрище бе открита първата паралелка за дуално обучение. Тази година шести випуск ще стартира работа в „ Асарел-Медет “. Защо тази самодейност е толкоз значима за вас?

Това е един от плановете, които са резултат от визионерството на моя татко Лъчезар Цоцорков, безконечна му памет. Той е прозрял, че бизнесът ще има проблем с обезпечаването на задоволително квалифицирани фрагменти и че за районите ще бъде предизвикателство да задържат своите младежи. В миг, когато даже страната към момента нямаше изясненост по какъв начин да се провежда професионалното обучение в действителна работна среда, този план започва в Панагюрище, като зад него застанаха „ Асарел-Медет “, локалната власт, другият бизнес в общината и професионалната гимназия.

Проектът е доста значим за нас, тъй като е инвестиция в бъдещето на компанията, в благополучието на фамилиите и положителното развиване на района. Някога дадохме образец и в този момент се гордеем с резултатите, до момента в който други занапред прохождат в тази област. Сега споделяме опита си с доста сътрудници от цялата страна, тъй като виждаме по какъв начин положителното обучение оказва помощ на районите да останат жизнеспособни.

Може ли Панагюрище, градът, в който Вашето семейство влага от доста години и в който „ Асарел-Медет “ основава благоприятни условия за висок витален стандарт, да стане модел за развиване и на други градове в България?

Може и би трябвало. Смятам, че има благоприятни условия за по-добро съдействие сред бизнеса и общините, тъй че да се осъществят сполучливи публично-частни партньорства по значими планове. Целта е да има дълготрайна добавена стойност и да се откриват нови благоприятни условия за хората – за тяхната специалност, за фамилията или бизнеса им.

Това се случи при нас с плана за МБАЛ „ Уни Хоспитал “, която промени съществено локалното опазване на здравето, и със спортната зала, която издигна на друго равнище общинския състезателен календар. Дарението за залата трезор на Панагюрското богатство и вложенията ни в локалната хотелска инфраструктура доведоха до напредък в туризма. Всичко това е обвързвано с работни места, с доходи в общинския бюджет и с нови ниши за предприемачество.

По време на пандемията изключително ясно се видя по какъв начин огромната промишленост дава непоклатимост и е основа за разцвет. Това от ден на ден се вижда на картата на страната и проличава при общините, които съумяват да привлекат нови вложения. Друг фактор е, че всекидневно огромният бизнес обезпечава по-добри приходи, а когато домакинските бюджети са високи, имаме напредък при дребния бизнес, подвига се цената на недвижимите парцели, идват огромни вериги хипермаркети, разнообразяват се предлаганите услуги. Така че ключът е в положителното взаимоотношение, само че и в водачеството и визията за развиване.

Вие станахте първият представител на добивната промишленост в света, разгласен от Глобалния контракт на Организация на обединените нации за пионер на устойчивото развиване. Ако се пренесем напред в годините, на каква планета и в каква страна желаете да живеем? Какво можем и би трябвало да създадем още за устойчивото развиване на България?

Иска ми се да живеем в общество с по-малко несъгласия, спорове и войни. А във връзка с България, преди всичко не трябва да си споделяме, че сме дребна страна и от нас нищо не зависи. Напротив, пътят ни напред зависи от всяка страна, от всяка компания и от всеки човек. Глобалните цели на Организация на обединените нации за стабилно развиване са една пътна карта, която ни споделя по какъв начин да имаме по-добро обучение и опазване на здравето, грижа за околната среда и климата, равнопоставеност сред хората, повече нововъведения и интелигентна инфраструктура. Всеки би трябвало да си дава сметка за това и да прави дребни или по-големи стъпки в вярната посока. А на национално равнище – да забележим къде сме в този момент и какво сме постигнали – тъй като не сме постигнали малко, само че също и къде желаеме да стигнем.

„ Обществото на бъдещето “ е организация, която списание BGLOBAL сътвори и която работи за положителното бъдеще на България в идващите 10, 20, 50 години. Вие сте член на Инициативния комитет и подкрепяте активността. Вярвате ли, че можем уверено да ускорим придвижването на България в идващите години? Кои са нашите най-силни страни и преимущества, които би трябвало да развиваме?

Инвестициите в по-добро обучение, само че и в поддръжка на българската просвета, в развиването на здрави, изобретателни и конкурентоспособни младежи – това за мен е най-големият залог за бъдещия триумф на България.

Нужна е смяна на гледната ни точка към самата България. Аз съм един от хората, които считат, че тя ще става все по-привлекателно място за живот и работа. Затова се надявам, че гениите ни ще избират да остават тук и ще получават тук положителни благоприятни условия.

Няма по какъв начин да се движим по-бързо напред без споделени и общи цели. Трябват ни по-малко разделяне, повече сериозно мислене и по-развита гражданска самодейност. Не единствено да се бием в гърдите, че обичаме страната си, а същински да я харесваме, да приказваме добре за нея, да я вършим по-популярна и обичана от другите. И нещо доста значимо – би трябвало ни водачество за разрешаване на демографските проблеми и нови планове, които да оживят, да поддържат живи нашите райони.

Кое е идващото огромно нещо, което очаквате да се случи в света?

Надявам се да е мир. Очаквам софтуерните пробиви и нововъведенията в биотехнологиите от ден на ден да се трансформират в всекидневие.

Кое е идващото огромно нещо, което планирате да се случи във Вашата компания?

Приоритетен за нас е планът за устойчивото развиване на компанията до 2040 година, тъй че всичките ни старания са ориентирани в този момент в тази област. Сам по себе си това е голям план, който изисква доста вложения и положително обмисляне, само че ще обезпечи заетостта и социално-икономическите изгоди за района.

Как разчитате знаците на Вселената?

Трудно и не се пробвам да предсказвам. Доверявам се на справедливи данни, само че и на човешката вътрешен глас и на емпатията към хората.

На кого е бъдещето?

Дано да е на човешкия, а не на изкуствения разсъдък. Бъдещето е на нас – хората, които в този момент възпитаваме хората на бъдещето.

Димитър Цоцорков е ръководител на Надзорния съвет на „ Асарел-Медет “ АД от 2017 г.и ръководител на Българската мрежа на Глобалния контракт на Организация на обединените нации от 2023 година Заради приноса си в цифровата промяна е отличен като един от десетте световни пионери по задачите за стабилно развиване през 2022 година Така става първият българин и първият управител на минна компания в света с това самопризнание от Глобалния контракт на Организация на обединените нации в Ню Йорк. Димитър Цоцорков е създател на фамилната фондация „ Лъчезар Цоцорков ”, която финансира начинания в региона на образованието, културата, опазването на здравето, закрилата на детето и доброволческите действия. Член е на настоятелствата на Минно-геоложкия университет „ Св. Иван Рилски “ и на Американския университет в България. Член е на Инициативния комитет на„ Обществото на бъдещето “.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР