Хората са приготвяли топли ястия още преди 1,9 млн. години.

...
Хората са приготвяли топли ястия още преди 1,9 млн. години.
Коментари Харесай

Кога сме се научили да готвим?

Хората са приготвяли топли ястия още преди 1,9 млн. години. Това настояват откриватели, проучили детайлно кътниците на хомо еректус.

Те били по-малки от тези на други примати и затова тези ранни хора са приемали мека и готвена храна, а освен сурова.

Големината на кътниците на хомо еректус, неандерталците и хомо сапиенс не може да се изясни единствено с еволюционното развиване на челюстта и растежа, настояват Крис Орган и сътрудниците му от Харвардския университет, разгласили откритието си през 2011 година в Proceedings of the National Academy of Sciences

Освен по-малките кътници, и по-малкият размер на червата демонстрира, че хомо еректус е готвил. Задните зъби действат като мелница и раздробяват храната на смилаеми частици. Когато се сготвят, продуктите омекват и са по-лесни за ястие, резултатът от това са по-малки кътници, считат учените.

Ако индивидът беше елементарен примат, би трябвало да посвети на ястие съвсем половината си ден (48%), настояват откривателите. Шимпанзетата се хранят през 37% от времето, през което не спят, а ранните хора вегетарианци парантропус са посвещавали на яденето 43% от времето си денем. Хомо еректус и неандерталците са се нуждаели от единствено 6,1%, надлежно 7% от деня за ястие, а при модерния човек процентите са едвам 4,7%.

За да схванат по кое време е почнало развиването към по-кратко хранене в човешката история, учените сравнили данни от зъби, тегло и генетични проучвания на примати, 14 измрели хоминиди и актуалните хора. Развитието на готвенето съгласно тях е имало решаващо предимство в еволюцията.

Източник: Live Science

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР