Хората са ми казвали, че това, което правя, е опасно.

...
Хората са ми казвали, че това, което правя, е опасно.
Коментари Харесай

Мазнини срещу въглехидрати: най-острият спор в диетологията днес


„ Хората са ми казвали, че това, което върша, е рисково. И страняха от мен по време на срещи “, споделя Дейвид Ънуин, доктор в град Саутпорт, Англия.

Ънуин предлага на своите пациенти с диабет вид 2 или на тези, които желаят да смъкват килограми , противоположното на това, което формалната медицина предлага. Той поучава пациентите си да спр ат да броят к алории те , да ядат богата на мазнини храна – в това число наситени мазнини , само че да заобикаля т въглехидрати, а точно захар и нишесте. Ънуин убеждава хората да избя гват захар та, която е безспорн о нездравословна, само че всичко о станало съгласно него е медицинск а разкол .

Колкото и налудничаво да звучи, Ънуин е открил, че множеството от пациентите му с диабет, които следват този съвет, смъкват кръвната захар под надзор, а някои стопират медикаментите , на които са разчитали с години. Тези, които са с наднормено тегло пък отслабват.

Всичко това може да наподобява като просто още една противоречива диета , само че от ден на ден откриватели, лекари и диетолози се връщат към нея и регистрират резултатите в профилирани медицински издания. Миналия месец Националният конгрес по проблемите на затлъстяването във Англия преразгледа част от препоръките на доктор Ънуин, съветвайки хората да се отърват от изчисляването на калориите , храните с ниско наличие на мазнини и въглехидрати.

Препоръките предизвикаха гневна реакция от водещи учени и диетолози: „ “Това е аналогично на констатацията, че тютюнопушенето пази хората от белодробен рак, отвърна Дейвид Хаслам: експерт по затлъстяване в болничното заведение Листър в Стевънейдж, Англия.

Друго проучване събрало хора със затлъстяване и ги разделило на две групи. Едната група била сложена на диета с ниско наличие на въглехидрати, а другата на хранителен проект с ниско наличие на мазнини. Двата хранителни проекта били изчислени по този начин, че да оферират по равно количество калории. В последна сметка групата, която се въздържала от мазнини свалила повече килограми.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР