Хората, работещи в софийските общински театри и културни институти излизат

...
Хората, работещи в софийските общински театри и културни институти излизат
Коментари Харесай

Защо новото управление на София излъга творците?

Хората, работещи в софийските общински театри и културни институти излизат в сряда на митинг пред Столичния общински съвет, защото новата администрация на града излъга създателите. Вместо обещаното 30%-но нарастване на бюджета за общинските културни институти, то ще е единствено 5%.

" Уважаеми сътрудници, следва ни следващата борба против унизителното възнаграждение и прехрана на общинските културни институти в София. На 14-и септември 2023 година протестирахме пред постройката на Столична община, с подготвеност да затворим театралните зали на столицата за известно време, в случай че се постанова ", припомниха от Съюза на артистите в България.

" Тогава получихме заричане за нарастване на бюджета плануван за прехрана на всички ОКИ, включително и общинските театри с 30 %. Тогава воденият обществен разговор стигна до уверението, че всяка година ще получаваме нарастване от 30 % за общинските театри в столичния бюджет.

За страдание новото ръководство на СОС очевидно не се преценява с постигнатото съглашение и плануваното нарастване е в размер на САМО 5 %. Ето по тази причина се постанова да напомним за себе си още веднъж, като излезем на митинг тази сряда, 24-и януари от 14.00 часа пред постройката на Столична община.

Призоваваме Ви, като работещи в държавния бранш на театралните изкуства, да подкрепите митинга на създателите и експертите, които работят общинските театри и общински културни институти. Апелираме и към общинските съветници в СОС да не си вършат сметки без нас! ", приканиха от САБ.

Преди дни тематиката с неспазеното обещание за увеличение бюджета за просвета в София разяснява и общинският консултант от ГЕРБ-СДС и някогашен заместник-кмет на София по културата Мирослав Боршош.

" Фарс! Това е новият бюджет за просвета на София. В него липсват фундаментално значими неща, като 30% нарастване на заплатите на работещите в културните институти и средства за ремонта на безусловно разпадащият се културен дом “Средец ”, които бяха заложени в предходния. Използвам думата “фарс ” в актуалното му значение на реплика и вулгаризация на обещано деяние или развой ", написа Боршош в обществените мрежи.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР