Хората, преболедували повторно COVID-19, от днес ще могат да получават

...
Хората, преболедували повторно COVID-19, от днес ще могат да получават
Коментари Харесай

Повторно преболедувалите COVID-19 вече може да получат сертификат

Хората, преболедували наново COVID-19, от през днешния ден ще могат да получават зелен документ от страницата на Националната здравно-информационна система. От " Информационно обслужване " оповестиха, че софтуерът би трябвало да се настрои и от тази заран генерирането на документ ще бъде допустимо.

За доказване на наново заразяване ще се признават както резултати от PCR тест, по този начин от лабораторни проучвания посредством бързи антигенни проби. За PCR проучване ще се издава документ по европейския модел за зелен документ за преболедуване с начална и последна дата на годност. Той може да се употребява 14 дни след датата на позитивния резултат. Валидността му е за интервал от 6 месеца на територията на Европейския съюз и 12 месеца в България. Повторно преболедувалите жители, чийто позитивен резултат е потвърден с антигенен тест от лаборатория, също ще могат да употребяват своето уверение 14 дни след датата на определяне на заразяването. Валидността на документа е 12 месеца и важи единствено за територията на страната. Генерираното уверение е с друг формат от европейския зелен документ.

Задължително изискване, с цел да бъде генериран документ за наново преболедуване на SARS-CoV-2, е да са минали най-малко 90 календарни дни от датата, на която е сложена диагноза COVID-19 при предходното заразяване. Ако времето сред тях е по-малко, системата няма да разреши издаването на документ или уверение, защото се счита, че не е налице ново заразяване, а позитивният тест е резултат от продължаващо предишно заболяване.

Срокът от 90 дни не важи в случаите, когато обещано лице си направи лабораторен бърз антигенен тест, който е позитивен, а по-късно го удостовери с PCR проучване, което също е позитивно. Подобна процедура е въведена в седем държави от Европейски Съюз. Системата дава опция за генериране на безграничен брой документи, в случай че са минали 90 дни сред два позитивни теста.

Общият брой на изтеглените европейски зелени документи за имунизация към момента надхвърли 2,3 млн., а близо 2 млн. са документите за отрицателен тест посредством PCR или бърз антигенен тест.

Гражданите са изтеглили общо 250 хиляди документа за преболедуване, открито посредством PCR тест, а удостоверенията за преболедувана коронавирусна зараза, потвърдена посредством лабораторен антигенен тест, доближиха 90 хиляди Само за една седмица през Националната здравно-информационна система са генерирани 35 хиляди удостоверения за съществуване на антитела.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР