Хората под 65 години в Испания, които са били заразени

...
Хората под 65 години в Испания, които са били заразени
Коментари Харесай

Над 30 процента от испанците вече имат бустерна ваксина срещу коронавирус

Хората под 65 години в Испания, които са били инфектирани с ковид, ще могат да си сложат бустерна доза четири седмици след инфекцията и то при изискване, че са минали шест месеца от цялостната им имунизация против Covid-19. Това гласи последната актуализация на Стратегията за имунизация, която Министерството на здравеопазването одобри поради бързо разпространяващия се вид Омикрон.  

Третата доза за хората от 40 до 65 години ще се слага 6 месеца след втората доза, в случай че са имунизирани с Pfizer или Moderna и три месеца след имунизацията им с AstraZeneca или Janssen. Целта е да се спре разпространяването на Омикрон разновидността, който измежду 40-годишните към този момент е с кумулативна периодичност от 3 000 случая на 100 000 поданици, а при 50-годишните доближава до 3 400 инфекции. 

На инфектираните с ковид деца ще се слага единична доза от ваксина 4 седмици след диагностицирането, а в случай че се заразят сред двете дози, втората ще се слага 8 седмици след първата доза.

Повече от 30% от испанското население към този момент има бустерна доза против ковид. Общо са приложени към 15 милиона ваксини. 

Честотата на заразяване пораства във всички самостоятелни райони с изключение на в Андалусия и Ла Риоха. Всички възрастови групи записват при доста високи равнища на риск, като се изключи хората над 70 и 80 години, където случаите са под 1 000 на 100 000 поданици.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР