Хората по света използват глинени съдове и тигани за ежедневното

...
Хората по света използват глинени съдове и тигани за ежедневното
Коментари Харесай

Безопасно ли е използването на незалепващо покритие като тефлона?

Хората по света употребяват глинени съдове и тигани за ежедневното готвене. Незалепващото покритие е идеално за подготвяне на палачинки, наденички, яйца и други деликатни храни, които би могло да залепнат към съда, в който се готвят.

Съществуват доста спорни отзиви по отношение на съдовете с незалепващо покритие, каквото е тефлонът. Някои отзиви са против съдовете с тефлоново покритие, като се твърди, че те са нездравословни за здравето и са свързани с някои здравословни проблеми.

Ще разгледаме съдовете от неръждаема стомана и дали е безвредно да се готви в тях или не?

Кои са готварските съдове от неръждаема стомана?

Кухненски съдове като тигани, тенджери и други съдове за пържене са покрити с материал наименуван политетрахлуороетилен( PTFE), прочут като тефлон. Тефлонът е синтетичен химикал, формиран от въглеродни и флуорни атоми. Получен е през 30-години на предишния век като незалепваща и съвсем без търкане повърхнина. Тази повърхнина прави кухненските съдове комфортни за потребление и лесни за разчистване. Те изискват малко лой за готвене, което ги прави по-здравословен метод за подготвяне на храна. Тефлонът има и редица други приложения - употребява се за покриване на кабели, предотвратяване на тъкани и други.

Опасности, свързани с потреблението на съдове от тефлон

 Безопасно ли е потреблението на незалепващо покритие като тефлона? Снимка: Ваня Георгиева

Загрижеността по отношение на безвредността на тефлоновите съдове идва поради химичното вещество перфлуороактанова киселина( PFOA), обвързвана с редица тежки здравословни положения. Затова към този момент не се употребява.

Рискове съществуват и при прегряването на тефлона.

Остава заплахата при пострадване на тефлоновото покритие. Известно е, че при температури над 300 градуса тефлонът се разпада, като освобождава токсични изпарения във въздуха.

Можете да намалите риска при готвене, като спазвате някои условия:

1. Не подгрявайте празен тиган. Празните съдове могат да доближат високи температури в границите на няколко минути, като изпускат нездравословни изпарения;

2. Избягвайте готвене при високи температури. Избягвайте печенето в тефлонов съд, тъй като тази техника изисква температури над ниски и междинни, които се предлагат при готвене в тефлонови съдове;.

3. Вентилирайте кухнята. Гответе на включен вентилатор или на отворен прозорец, с цел да се изчистят изпаренията;

4. Използвайте по-рядко железни съдове. Те могат да се надраскат или наранят и това понижава периода им на годност;

5. Измивайте съдовете ръчно с гъба и топла вода;

6. Заменяйте очевидно износените остарели съдове с нови.

Алтернатива на съдовете от тефлон

 Безопасно ли е потреблението на незалепващо покритие като тефлона?

Алтернативи на тефлоновите съдовете с тефлоново покритие, които са потвърдено безвредни, не липсват: някои от тях са познати и употребявани от хората от дълго време. Това са керамични съдове, чугунени, от неръждаема стомана, силиконови и най-старите - от камък.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР