Хората от хилядолетия се заблуждават, че превъзхождат с разума си

...
Хората от хилядолетия се заблуждават, че превъзхождат с разума си
Коментари Харесай

Учени с ново откритие: Хората не са по-умни от животните

Хората от хилядолетия се заблуждават, че превъзхождат с разсъдъка си останалите животни, макар растящите доказателства за противното, настояват специалисти по еволюционна биология от Университета на Аделайд, представени от Phys.org. „ В продължение на хилядолетия всевъзможни престижи – от религията до изтъкнатите учени – повтарят едно и също: че хората са изключителни по природа и че те са най-умните същества в животинското царство, ” споделя доктор Артър Саниотис. „ Науката обаче ни споделя, че животните могат да имат когнитивни качества, които превъзхождат човешките. ”

„ Убедеността в когнитивното предимство на индивида става неразделна част от философията и естествените науки. Дори Аристотел, евентуално най-влиятелният от всички мислители, твърди, че хората превъзхождат останалите животни, с помощта на изключителната дарба да разсъждават”, продължава Саниотис.
Мачей Хенеберг, професор по сравнителна анатомия, изяснява, че животните имат други качества, които хората схващат неправилно.
„ Фактът, че те може би не ни схващат, както и ние не ги разбираме, не значи, че „ интелигентността” ни е на разнообразни равнища, тя просто е друга. Когато един чужденец се пробва да приказва с нас, употребявайки несъвършена и развалена версия на нашия език, усещането ни е, че той не е изключително образован. Но действителността е много по-различна”, споделя Хенеберг.
„ Животните имат разнообразни видове просветеност, които са били подценявани поради фиксацията на хората върху езика и технологиите. Например обществена и кинестетична просветеност. Някои бозайници, да вземем за пример гибоните, могат да създават над 20 разнообразни звуци с разнообразни смисли, което разрешава на тези дървесни примати да споделят през гъстия заслон на тропичните гори. Фактът, че не строят къщи, за гибоните е без значение.”
„ Много четириноги оставят комплицирани обонятелни знаци в околната среда и някои, като коалите, имат специфични жлези за мирисно маркиране. Хората с лимитираното си подушване не могат даже да си показват сложността на тези обонятелни следи, които може да са също толкоз богати на информация, колкото и образния свят.”
Домашните животни също могат да ни дадат близка визия за умствените качества на бозайниците и птиците. „ Те могат да ни предадат своите стремежи и да ни накарат да създадем това, което желаят. Животинският свят е доста по-сложен, в сравнение с сме подготвени да признаем.”
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР