Хората над 65 години се чувстват неподготвени за бедствие, авария

...
Хората над 65 години се чувстват неподготвени за бедствие, авария
Коментари Харесай

Проучване на БЧК : Хората над 65 г. не се чувстват подготвени за бедствие, авария или криза

Хората над 65 години се усещат неподготвени за злополучие, повреда или рецесия , сочат резултатите от изследване на Българския червен кръст (БЧК), направено измежду 250 души в интервала май-ноември 2022 - в три учебни заведения, един дом за възрастни хора, пет клуба на възрастни хора и доброволци на Български юношески червен кръст (БМЧК) София. Проучването е част от плана „ Информирани и готови при бедствия, повреди и рецесии “, а резултатите от изследването бяха показани на конференция в централата на БЧК в София.

" По-чест досег до възрастните хора, осведомителни акции, осъществяване на презентации и взаимни дейности към директна работа с тях ще оказват помощ да бъде изменена тяхната настройка ", сподели за Българска телеграфна агенция Невелина Стойнева от БЧК.

Около 20% от интервюираните са участвали на образование, лекция или симулация на злополучие, повреда или рецесия в близката една година. Младите представители на изследването показват, че се осведомят за това какви дейности би трябвало да подхващат по време и след злополучие и по какъв начин да се предпазят от него най-вече от обществените мрежи.

По-голяма част от интервюираните считат, че би трябвало да се организират повече осведомителни акции, свързани с подготовка за бедствия. По-голяма част от интервюираните възрастни хора не знаят какво е фамилен пакет и фамилен проект за бедствия, демонстрира още изследването.

Семейният проект е това по какъв начин фамилията да реагира при обещано злополучие, изясни Стойнева. " Това са дейностите, които всеки един би трябвало да предприеме. Най-важното е къде фамилията би се събрало след съществено злополучие и да бъде планувано лице за контакт, което да е отвън региона на бедствието. Този контакт би трябвало да го имат всички от фамилията ", разяснява тя.

Семейният пакет съдържа най-важните нещо, които би трябвало да ни оказват помощ по време на злополучие, съобщи Невелина Стойнева. По думите й най-важното, което би трябвало да съдържа пакетът, е храната.

" Тя би трябвало да е дълготрайна и задоволителна да поеме първичните ни потребности, само че не би трябвало да има презапасяване ", добави тя.

Пакетът би трябвало да съдържа още вода, персонални документи, дребна сума пари, мобилен телефон, както и батерия за него, фенерче и свирка. " Често забравяме свирката, само че тя може да ни избави. Ако сме под отломки, по този начин ще дадем сигнал и спасителите ще схванат къде сме ", изясни Стойнева.

На конференцията участват и представители на столични учебни заведения, като всички те показаха позитивно мнение за плана и взаимната им работа с БЧК.

Провеждане на систематична и координирана осведомителна акция измежду уязвимите групи и популацията за повишение на информираността по отношение на дейностите преди, по време и след злополучие, повреда или рецесия, предложиха от БЧК в разбора си от изследването. Изграждане на устойчива мрежа от сътрудници за създаване на модел за осведоменост и образуване на умения за реакция при бедствия и осъществяване на координирани на практика занятия сред структурите участващи в националната система за обявяване и за реакция при злополучие, повреда или рецесия са другите две ограничения, за които приканиха от БЧК.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР