Хората над 50 години и тези със средно образование най-често

...
Хората над 50 години и тези със средно образование най-често
Коментари Харесай

Най-трудно работа си намират хората над 50 години

Хората над 50 години и тези със приблизително обучение най-често остават без работа. Това съобщи пред шефът на Регионалната работа по заетостта във Варна Божидар Михайлов. На трайно безработните се оферират стратегии и образования за преквалификация.

Безработицата във Варна е към 3%, а за региона като цяло - 4,7%, което приказва за растеж на стопанската система. Търсенето на хора е огромно, само че това води до липса на конкуренция, разяснява той пред " Дарик ".

По думите на Михайлов здравословните равнища на безработица са към 8%, защото във компаниите постъпват хора, които са положили старания и имат предпочитание да надграждат уменията си.

В морската столица има изострен дефицит на фрагменти за туризма като камерирери, готвачи, мениджърски личен състав. Въпреки поръчките, Бюрото по труда не може да покрие потребностите на работодателите. Макар че в този бранш заплатите се покачиха и се предлага обществен пакет, към момента липсват задоволително служащи, разяснява шефът на Службата по заетостта.

Търсене на фрагменти има и в търговията, услугите, производството и образованието. През предходната година са декларирани над 1000 работни места за учители, главно филолози. Отчита се нараснал интерес и за експерти в областта на корабоплаването и корабостроенето.

Най-платени във Варна са IT експертите. На територията на цялата област се търсят над 1000.

Службите по заетостта в Европейски Съюз са свързани и всеки шеф може да подаде поръчка и да каже от коя страна желае да наеме експерти. В системата има данни за компаниите, естеството на работа и изискванията. Така всеки може да кандидатства по разгласи за целогодишна претовареност и да замине да работи в страна от Европейски Съюз, разясни Михайлов. Търсят се инженери, медицински фрагменти, техници и служащи в региона на земеделието.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР