Хората, които ядат преработена и нездравословна храна, са по-склонни да

...
Хората, които ядат преработена и нездравословна храна, са по-склонни да
Коментари Харесай

Джънкфуудът състарява клетките

Хората, които ядат модифицирана и нездравословна храна, са по-склонни да получат смяна в своите хромозоми, свързани със стареенето, сочи проучване, оповестено на онлайн здравна конференция, съобщи Агенция Франс Прес.
Три или повече порции от така наречен „ Ултрапреработена храна “ дневно удвояват възможностите нишките на ДНК и протеините, наречени теломери, открити в края на хромозомите, да бъдат по-кратки спрямо тези на хората, които рядко употребяват такива храни, оповестиха учени в Европейската и интернационална конференция по затлъстяването.
Късите теломери са маркер за биологичното стареене на клетъчно равнище и проучването допуска, че диетата е фактор, който кара клетките да стареят по-бързо.
Въпреки че връзката е явна, причинно-следствената връзка сред яденето на мощно модифицирани храни и понижените теломери остава недоказана дефинитивно, предизвестиха създателите.
Всяка човешка клетка има 23 двойки хромозоми, които съдържат нашия генетичен код.
Теломерите не носят генетична информация, само че са жизненоважни за запазването на стабилността и целостта на хромозомите и служи като допълнение на ДНК, на която всички кафези в нашето тяло разчитат да действат.
С напредването на възрастта теломерите ни се редуцират естествено, тъй като всякога, когато клетката се раздели, част от теломерите се губи.
Това понижаване на дължината от дълго време е прието за маркер на биологичната възраст.
По-ранни изследвания показаха допустима връзка с подсладени със захар питиета, модифицирани меса и други храни, натоварени с наситени мазнини и захар, само че констатациите бяха неубедителни.
Свръхпреработените храни са изкуствено основани субстанции, включващи мазнини, захари, нишесте и протеини, както и изкуствени ароматизатори, оцветители, емулгатори, консерванти и други добавки, които усилват периода на валидност.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР