Хората, които страдат от сенна хрема, познават добре усещането -

...
Хората, които страдат от сенна хрема, познават добре усещането -
Коментари Харесай

Когато полените атакуват или със сенната хрема зад волана

Хората, които страдат от сенна хрема, познават добре чувството - сърбеж в очите, пристъпи на кихане. Това има и доста рискова страна когато сте зад кормилото и по тази причина специалистите дават препоръки какво оказва помощ против цветния прашец когато сте в транспортното средство.

Когато настъпи пролетта, литват първите полени. Това е проблем за доста хора - съвсем всеки седми човек от сенна хрема. Освен това сезонът на цветния прашец става все по-дълъг и по-дълъг заради изменението на климата – в този момент даже от февруари до ноември. Сенната хрема е освен досадна, само че и риск за сигурността - сълзенето на очите утежнява зрението, сърбежът е разсейващ. Ако водачът даже кихне на кормилото, той автоматизирано затваря очите си и остава кьорав за няколко метра. А това е доста рисково, даже при ниски скорости.

Поленовите филтри, известни още като филтри за въздуха в кабината, са доста потребни за доста понижаване на полените по време на шофиране. Те са част от вентилационната система и филтрират прахуляк, гъбични спори и пъстър прашец от въздуха, преди те да съумеят да попаднат в интериора на автомобила.

Тази функционалност на филтъра обаче понижава с времето. Филтрите би трябвало да се сменят на постоянни шпации – след към 15 000 изминати километра или един път годишно. След по-дълго експлоатационно време замърсяването не разрешава да се филтрират надеждно пъстър прашец и други частици във въздуха.

Антиалергичните филтри са изключително целесъобразни, защото оферират доста по-добра отбрана против полени, алергени и тънък прахуляк с помощта на особено покритие спрямо елементарен филтър за кабината. Освен това е целесъобразна годишна стерилизация на климатика, която защищава хладилната и вентилационната система от вируси, пъстър прашец и неприятни миризми.

Разбира се, страдащите от алергия не би трябвало да разчитат единствено на поленовия филтър, а и сами могат да създадат нещо. Когато отворите вратите, прашецът попада в интериора, също се внася и с облеклата в колата. Ето за какво има смисъл постоянно да се почистват добре тапицерията, подовите постелки и да се избърсват местата за предпазване и арматурното табло. Ако е допустимо, якета и палта би трябвало да бъдат прибирани в багажника преди потегляне.

Прозорците би трябвало да останат затворени по време на шофиране, с цел да се избегне пряк контакт с прашеца. Малките му частици обаче са проблем освен за страдащите от алергия, само че и за външната обвивка на автомобила: когато има висок брой полени, цветният прашец може да образува упорита коричка върху автомобила, която мъчно се отстранява. С помощта на повърхностна консервация, направена от восък, може да се отбрани боята и по-бързо да се отстрани поленовия филм при идващото измиване на автомобила.
Източник: auto-press.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР