Хората, които са силно креативно си лягат по-късно, стават по-късно

...
Хората, които са силно креативно си лягат по-късно, стават по-късно
Коментари Харесай

Креативните хора имат еднакъв здравословен проблем!

Хората, които са мощно изобретателно си лягат по-късно, стават по-късно и въобще имат по-лош сън от останалите. Сънят им е проблематичен през нощта и в следствие те имат повече проблеми с работата си денем, написа Obekti.bg, базирайки се на Psy Blog.
“Креативните хора, които имат заложба в региона на образното, постоянно споделят за проблеми със съня си и с ежедневното действие. Креативните в езиковата област спят по-дълго време, лягат по-късно и стават по-късно. С други думи, другите видове креативност са били свързани с разнообразни модели на съня”, разяснява Нета Власов, водещият създател на проучването.

Диетолог изясни изгодите от " интервалното недояждане "
“Това дава нови доказателства в поддръжка на хипотезата, че обработката на данните и изразяването посредством образно изобретателни способи включва разнообразни психо-биологични механизми от тези, които се включват при езиковата креативност”, добавя той.
Изследването е проучило 37 студенти, половината от които са изучавали изкуство, а другата половина са изучавали обществени науки. При всички тях сънят е бил измерван и записван. Едновременно с това са били провеждани и проби за равнищата на образна и езикова креативност.
Всички, при които равнищата на креативност са били високи, са имали неприятен сън. Студентите по изкуство са спяли най-вече, само че не са са чувствали най-отпочинали на другия ден, което подсказва, че качеството на техния сън не е било това, което е могло да бъде.

Певицата Калинка Згурова: На 12 ме оперираха израстък в мозъка
Точната причина за неприятния сън на изобретателните хора не е изяснена добре, само че създателите на проучването споделят своите хипотези:
“Възможно е огромното количество от образна креативност да възбужда нервната система на индивида и това да предизвиква разстройства в съня. От друга страна е допустимо удълженият сън при вербално изобретателните хора да усилва изобретателния развой по време на будност”, допускат те.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР