Хората, които отглеждат прасета в т. нар. заден двор, вече

...
Хората, които отглеждат прасета в т. нар. заден двор, вече
Коментари Харесай

Само до три прасета ще могат да се отглеждат в личния двор

Хората, които отглеждат свине в така наречен заден двор, към този момент ще могат да имат единствено до три животни вместо до пет. В тях, както и до момента, няма да е разрешено отглеждане на свине майки. На персоналните стопанства, фамилните ферми и огромните индустриални ферми ще им се постанова да се подчиняват на строго избрани правила за биосигурност. Те би трябвало да подхващат ограничения за стерилизация, за достъп до фермата, условия за мястото, където се отглеждат животните. Това предвиждат промени в наредбата ветеринарномедицинските условия към животновъдните обекти, оповестени за публично разискване. Парадоксално и без пояснение е планувано и ограничение на броя на пчелните фамилии в един двор - единствено до 5.

За подготвянето на нови правила за развъждане на животни в персоналните стопанства се заприказва в пика на болестта от африканска чума по свинете. Бързото нахлуване на болестта у нас докара до затварянето на няколко от огромните свинекомплекси в Северна България и до ликвидирането на близо една четвърт от отглежданите в страната животни. Едновременно с това бяха избити хиляди прасета в санитарните зони към местата, където бяха открити инфектирани животни. В наредбата се вкарват и санитарни правила за птицефермите - поради периодическите експлоадирания на птичи грип.

Още първите мнения след публикуването на наредбата бяха, че с тях се затвърждава монопола на огромните индустриални ферми. Основание за това дава условието нови огромни комплекси да могат да се основават на не по-малко от 10 км от към този момент съществуващи свинекомплекси. За по-малките фамилни ферми отстоянието е от най-малко 3 км.

Не единствено при дребните стопани, само че и във фамилните ферми има ограничение на броя на отглежданите прасета. Във фамилните ферми ще могат да се отглеждат до 10 прасета майки, само че не повече от 200 броя животни общо. Има условие за площ на пространствата за свинете, както и да са построени от материали, устойчиви на тежестта и придвижването на животните, с повърхности, подобаващи за разчистване, измиване и стерилизация.

Освен това стопаните би трябвало да имат проект със незабавни ограничения при определяне на заразно заболяване. Ще има ограничавания на достъпа на външни лица във фермите. Всяка постройка ще би трябвало да има помещение или място на изхода за разчистване и стерилизация на транспортните средства. Задължително условие е още всяка фамилна и всяка индустриална плантация да има обособени места за запазване на фуражите, които да са покрити и заградени.

В дребните дворове, където хората гледат животни за персонална консумация, също ще са наложителни ограниченията за биосигурност. Трябва да са обезпечени ограждения, непрекъснат достъп до вода, място или оборудване за стерилизация. Ограничава се и броя на отглежданите животни - до 2 крави, 10 овце или кози, 10 зайци, 50 птици.

В наредбата се плануват и промени за пасищата. Те трябва да са заградени, тъй че да няма свободен достъп на хора и животни, да имат навеси и уреди за залавяне на животни и др. 

НОВИ ПРАВИЛА И ЗА ПЧЕЛИТЕ

В плана на разпоредба като животновъдни обекти са включени и пчелините, така като се записват по Закона за ветеринарномедицинската активност. И за тях са систематизирани условията, на които би трябвало да дават отговор. Животновъдните обекти - непрекъснати пчелини, би трябвало да разполагат с ограждение, осигуряващо сигурността на обекта, което не разрешава достъп и свободно прекосяване на хора и животни,  да имат сложена осведомителна табела на входа, съдържаща данни за идентификацията на обекта и да са снабдени постоянно с вода.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР