Хората, които искат да помогнат и на засегнатата от трусовете

...
Хората, които искат да помогнат и на засегнатата от трусовете
Коментари Харесай

Манол Пейков: Вече имаме коридор за помощ и към Сирия

Хората, които желаят да оказват помощ и на засегнатата от трусовете Сирия, към този момент имат тази опция.

Това разгласи издателят Манол Пейков, който провежда голямата дарителска акция в поддръжка на Украйна в последните месеци, е съумял да активизира над 670 000 лева единствено за 48 часа след бедствието в Турция и Сирия. Пред Фрог той разясни, че за Сирия към този момент имат постоянен кулоар, който е тестван и по който може да се изпращат дарения, а мобилизацията на хората, които желаят да оказват помощ е зашеметяваща.

" Имаме хора от Турска страна, които работят със Сирия. Те потвърдиха, че към този момент има електричество и връзка с другата страна на границата в региона на град Хатай. От сирийска страна имаме доста сериозен човек, който е предприемач и има верига от лечебни заведения, учил е български, само че сега живее в Съединени американски щати, а преди броени дни е бил в Сирия ", разказа Пейков.

" Отделно този човек работи с една американска фондация, която приема нещата от сирийска страна, разпределя ги по допустимо най-прозрачния метод, по-късно дава доклади, тъй че в действителност можем да кажем, че имаме постоянен кулоар ", акцентира издателят.

" Събрали сме и първите 25т. брашно, един мелничар ни сподели, че ще ни го даде без никаква надценка, на индустриална цена, а можете да си визиите това количество какъв брой хора ще нахрани. Ние ще се опитаме най-малко пет тира да изпратим, тъй като това е едно доста съсредоточено изпитание, което ще даде страхотни резултати ". 

" По информацията, с която разполагам, в Сирия одобряват облекла втора ръка, тъй че ние ги насочваме към идващия ни камион, който ще отпътува в тази посока при започване на другата седмица. Това, което се търси за Сирия са по-топли облекла, одеала, палатки и храна - брашно варива, захар и месо, стига да не е свинско ", изясни Манол Пейков. 

" Не знам каква е повода, но в Турция не одобряват облекла втора ръка, хората са доста разочаровани от това, защото подаряват това, което имат вкъщи и облеклата са съвсем нови, незабележимо употребявани ".

" Зашеметяващо е! Имало е доста благотворителни акции, на които съм участвал, само че такова стълпотворение от хора каквото е сега не съм виждал. Обикновено на половин час или час, някой нещо носи ". 

" Пунктовете ни в Пловдив и София през вчерашния ден получаваха по едно подаяние приблизително на всеки две минути. Хората идват отвсякъде и това са единствено в пунктовете, които аз съм обявил, като се има поради, че има и други ", изясни издателят.

" Събраните средства до момента са някъде над 670 000 лева, темповете не са толкоз фрапантни, колкото първия ден, само че сумата продължава да нараства и не преставам да получавам дарения от цяла България и от българи, които са зад граница ", добави той.

Освен помощите за потърпевшите от бедствието в Украйна и Сирия, Пейков провежда и огромна дарителска акция за генератори за Украйна.

Той пояни, че там механизмите са отработени и към този момент има 15 новозакупени генератори. 330 генератори към този момент са отпътували, а общо купените и дарените са 455, като през вчерашния ден са отпътували още 15. 

От преди към две седмици издателят поде и ново благородно начинание - събира книги за библиотеката в Болград.

" Събрахме над 15 000 тона книги, от тях сме съумели да опишем някъде към 2500. Лошото е, че нашите доброволци, които правеха това по през целия ден, сега са ангажирани с турската идея. Така или другояче първите 2000 книги ще заминат през днешния ден или на следващия ден. Това си върви като успореден сюжет при нас и си го движим. ", акцентира Манол Пейков.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР