Хонконг е най-скъпият град за живот като експат. Азиатският финансов

...
Хонконг е най-скъпият град за живот като експат. Азиатският финансов
Коментари Харесай

Най-скъптите градове за живот като експат

Хонконг е най-скъпият град за живот като експат. Азиатският финансов център оглавява за поредна година класацията на  ECA International за разноските за живот, въпреки че пандемията от ковид и политическото напрежение в града доведоха до поевтиняване на наемите, написа Си Ен Би Си.

Нареждащите се на второ, трето и четвърто място – Токио, Ню Йорк и Женава, също резервират позицията си от 2019 година

На пета и шеста позиция се подреждат Цюрих и Лондон, които са се изкачили напред в класацията на фона на повишаването на локалните валути, довело до покачване на разноските на работещите в чужбина експерти. Топ 10 допълват Тел Авив, Сеул, Сан Франциско и Йокохама.

„ Цените в Хонконг са високи в множеството категории, които преглеждаме, само че изключително високите разноски за жилище тласкат града до първото място “, разяснява Лий Куан районен шеф за Азия в ECA International.

„ Цените остават високи макар поевтиняването на някои парцели в отговор на по-ниското търсене поради пандемията и продължаващата политическа неустановеност “, добави той.

Годишният отчет за разноските за живот на ECA International съпоставя разноските за ежедневни артикули, в това число храна, превоз и комунални услуги, в 208 града в 121 страни за интервал от септември до септември

Промените в класацията през тази година се дължат значително на измененията в стоността на валутите, които се отразиха на покупателната дарба на работещите в чужбина експерти.

По-силните евро, паунд и австралийски $ доведоха до растеж на разноските на експатите.

„ Възстановяването на еврото и английският паунд през тази година докара до скок на разноските на задграничните експерти. Тези фактори тласнаха огромните европейски градове напред в класацията, като Лондон в този момент се подрежда на 6-то място, а Париж се изкачи с 10 места до 29-та позиция. Виена и Мюнен влязоха в топ 50 на световно равнище “, разгласи Куан.

Същевременно с това поевтиняването на редица азиатски валути докара до спад на разноските на експатите, които живеят в Азия. Мумбай, да вземем за пример, падна с 34 места в класацията до 94-та позиция.

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР