Хомофобски скандал удари Пловдив - Европейската столица на културата, пише

...
Хомофобски скандал удари Пловдив - Европейската столица на културата, пише
Коментари Харесай

Гардиън: Хомофобски скандал в Европейската столица на културата Пловдив

Хомофобски скандал удари Пловдив - Европейската столица на културата, написа "Гардиън ". Изданието засяга опит на локални публични представители да отстранен ръководителя на организационния комитет поради фотографска галерия с тематики ЛГБТ общността.

Става дума за настояването изложбата "Балкански прайд " през юли би трябвало да бъде анулирана. "Ние ще ги спрем, употребявайки всички правни и, в случай че се постанова, противозаконни принадлежности ", е представен да споделя Александър Сиди, народен представител от Вътрешна македонска революционна организация.

Общинският съвет ще гласоподава през днешния ден дали да предложи да се уволни артистичният шеф на фондация "Пловдив 2019 " Светлана Куюмджиева.

Намесата на общински съветници от Пловдив е "грозна провокация " в Европейската столица на културата, които са не запомнили, че този статут се дава на града и против гаранции, че няма да има политическа интервенция, написа "Гардиън " и цитира самата Светлана Куюмджиева: "Това съществено може да накърни репутацията и имиджа, който изграждахме 5 години... сходна интервенция в програмата може да се дефинира само като дискриминация и цензура ".

Групата, стояща зад тази самодейност, е формирана от 21 от общо 50 общинари - главно от обединяване към Вътрешна македонска революционна организация, "номинално лявата " Българска социалистическа партия и "Заедно за Пловдив ". Представител на "Заедно за Пловдив " споделя, че за тях по-големият проблем е, че се изразходвали непрозрачно обществени средства, само че не се показват съответни образци.

Изложбата ще включва фотоси от извършени гей паради на Балканите, а също по този начин ще бъдат проведени концерт и спорен конгрес. Те са проведени от фондация "Глас ".

"Това е същото като да проведеш гей церемониал в Пловдив. Много съм любопитен какво би се случило, в случай че преподавател направи грешката и изпрати възпитаници на изложбата. Какво ще видят? Как ще им изясни? ", разяснява Борислав Инчев от Вътрешна македонска революционна организация.

"Гардиън " цитира изследване на "Глас " от март, което демонстрира, че всеки един на трима българи счита, че няма проблем съседът му да е гей.

"Пловдив е малко или доста закостенял град. Други планове би трябвало да са приоритет ", счита Евелин Парасков, зам.-председател на Общинския съвет от групата на Съюз за Пловдив. Той поддържа отстраняването на Куюмджиева.

"Гардиън " изяснява, че пораства паниката от увеличение на хомофобията в България с набези, в това число в петък против ЛГБТ център в София. Миналия месец по стените на постройката, където е Фондация "Пловдив 2019 ", бяха надраскани графити "Не на гей пропагандата в Пловдив " и нецензурни думи, добавя изданието.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР