Холдинг БДЖ ще спре да съществува до края на януари

...
Холдинг БДЖ ще спре да съществува до края на януари
Коментари Харесай

Холдинг БДЖ ще бъде ликвидиран до края на януари

" Холдинг БДЖ " ще спре да съществува до края на януари следващата година. Дъщерните му сдружения - за товарни и пътнически транспорти, ще бъдат преобразувани в еднолични акционерни сдружения с вярата двете компании да излязат от влошеното си положение. Това е решил съветът на шефовете на компанията майка, оповестиха от БДЖ във вторник. Намерението им било подкрепено от министъра на превоза Росен Желязков.

Вместо по един управител   " БДЖ Пътнически транспорти " и " БДЖ Товарни транспорти " към този момент ще имат препоръки на шефовете, които ще вземат решенията. Една от причините за промяната е спадът във финансовите индикатори, което не е изненада на фона на трагичното положение, в което се намира холдингът към този момент години наред, и насъбраните му задължения. Преди месеци страната даде към 200 милиона лв., с цел да може БДЖ да ги покрие. Само за първите шест месеца на годината загубата на холдинга е малко над девет милиона лв., демонстрира информация във финансовия доклад на сдружението.

Още през ноември предходната година Желязков заприказва за концепцията да се закрие холдингът. " След като задълженията към облигационери и кредитори са изплатени, холдинговата конструкция става непотребна ”, съобщи тогава министърът пред транспортната комисия на Народното събрание.

" През последните години двете сдружения са оформили значително своя действен модел на работа, но за съжаление изпълнението на главните задания не е на нужното равнище, основните финансови и обемни индикатори бележат спад и има нужда от преразглеждане на организационните структури и главните бизнес процеси и привеждането им към съвременни управнически способи ", се споделя в известието на сдружението.

Според компанията майка разделянето на пътническите и товарните превози ще им позволи да се концентрират върху главната си активност и да се модернизират.

Сегашните шефове на двете сдружения - Христо Иванов и Любомир Илиев, са отказали да вземат участие в новото управление. Затова в интервала на преобразуването то ще се поеме от екип от трима души, които ще вземат участие в бъдещия Съвет на шефовете.

Реформата в БДЖ се чака да завърши до края на януари следващата година, а окончателното привеждане на сдруженията към условията на Закона за обществените предприятия - до края на септември 2020 година, излиза наяве от известието. 

СРЕДСТВА

За идващите три години " БДЖ " Пътнически транспорти " ще получава по 175 млн. лева. годишно. Това е планувано в средносрочната бюджетна прогноза за интервала 2020 - 2022 година Те ще му се дават, с цел да извършва задължението си на публичен транспортьор. За същия период се плануват и средства за финансови разноски на бъдещото акционерно сдружение (закупуване на преносим състав, поправки на техника и т.н.)  от държавния бюджет. Планирани са 139 млн. лева за 2020 година и по 39 млн. за 2021 и 2022 г. 

НАМЕРЕНИЯ

БДЖ се готви да обяви поръчка за избор на снабдител за 10 съвременни локомотива, като цената ще е близо 50  млн. лева. Съветът на шефовете гласоподава незабавно решението. Това заяви уеб сайтът Economic.bg, базирайки се на лични източници. Предстои и обявлението за доставка на 30 пътнически вагона втора ръка от немския " Дойче бан ". Това би трябвало да се случи до края на тази седмица. Цената на всеки от тях ще е сред 30 хил.  и 40 хил. евро.  Общата стойност на поръчката ще е за близо 2 млн. лева. Наред с това ремонт е очакван за 10 локомотива „ Шкода ”, за което също се приготвя социална поръчка на стойност 20 млн. лева Кандидатите най-вероятно ще бъдат фабрики от Чехия и Словакия, профилирани в поддръжката на сходни машини.

 

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР