Холандският премиер Марк Рюте заяви, че ще напусне политиката след

...
Холандският премиер Марк Рюте заяви, че ще напусне политиката след
Коментари Харесай

Нидерландският премиер Марк Рюте обяви, че се отказва от политиката

Холандският министър председател Марк Рюте съобщи, че ще напусне политиката след идващите избори след рухването на държавното управление му предишния петък, предава „ Politico “. Пред нидерландския парламент той разгласи:

„ В неделя взех решение, че няма да бъда разполагаем като водач на VVD на идните избори. “

След разпадането на кабинета в края на предходната седмица Рюте разяснява, че към момента има „ сила и хрумвания “ да продължи, само че този уикенд реши да постави завършек на 17-те си години като водач на Народната партия за независимост и народна власт (VVD). Той акцентира:

„ Правя това със смесени усеща, с страсти. Много обичам тима. Но се усеща вярно. “

Като един от лидерите-ветерани в Европа, Рюте е свързван с редица висши позиции отвън Нидерландия , в това число в НАТО и Европейски Съюз. Но Рюте сподели в понеделник, че не се интересува от интернационална висша служба.

Рюте ще остане длъжностен министър председател до изборите през ноември. Той посочи, че „ сдържаността е подобаваща “ за отиващата си администрация , когато става въпрос за нови политики и законодателство.

„ Но постоянно има незабавни въпроси, които изискват решения в този момент “ , изясни Рюте, имайки поради войната в Украйна , поддръжката на жертвите на земетресенията в град Гронинген и абсурда с държавните помощи за деца. Премиерът в оставк а сега преподава обществени науки един път седмично в локално учебно заведение в Хага.

„ Може би ще върша това за няколко дни “ , добави той.

Рюте, който управлява Нидерландия от 2010 година, е най-дълго управлявалият министър-председател в историята на страната, управлявал е четири разнообразни обединения.

Неговият 13-годишен престой на власт му завоюва прозвището „ Тефлонов знак “ поради способността му да ръководи по време на политически рецесии – в това число скандал със дотациите за развъждане на деца, който го накара да подаде оставка за малко през януари 2021 година единствено с цел да се върне на власт два месеца по-късно, откакто неговата концервативна партия VVD приключи първа на националните избори.

Неговото съдружно държавно управление се разпадна в петък вечерта, откакто ръководещите партии не съумяха да се спогодят за нова политика за даване на леговище .

Партията VVD на Рюте искаше да ограничи събирането на фамилии за търсещи леговище, бягащи от военни зони, само че срещна съпротивата на ChristenUnie, най-малкият член на четирипартийната коалиция, която съобщи, че не желае да разрушава фамилии.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР