Холандски научен екип прекрати клинично изпитване след няколко смъртни случая

...
Холандски научен екип прекрати клинично изпитване след няколко смъртни случая
Коментари Харесай

Клинично изпитание се спира извънредно в Холандия


Холандски теоретичен екип приключи клинично изпитване след няколко смъртни случая на новородени. В изследването са били включени бременни дами, които в хода му са приемали силденафил (сред необятната публика лекарството е известно под името виагра).

При бременните са били налични нарушавания на кръвообращението в плацентата, което и е повода за даването на медикамента. Силденафилът уголемява кръвоносните съдове. Това е и повода, заради която се назначава по принцип за лекуване на еректилна дисфункция при мъжете и високо артериално налягане.

При всички бременни, преди да се включат в клиничното тестване, е било налично фрапантно закъснение в развиването на ембрионите. Това са били случаи, при които прогнозата за развиване на бременността е била извънредно неприятна, в случай че не се предприеме лекуване.

Изследването се е провеждало от Медицинския център на Амстердамския университет с присъединяване на 10 холандски лечебни заведения, оповестява The Guardian.

В него са били включени 93 дами. 17 от родените деца са имали нарушавания във функционалностите на белите дробове, в резултат на което умират 11 от тях.

Свързани публикации.. Високо кръвно – кои ендокринни болести могат да го провокират? 0 Хемолитична болест на новороденото 0 Листериоза у новороденото - извънредно съществено положение 0

Заради опасенията на изследователския екип за връзка сред приема на медикамента и съдбовните случаи, клиничното изпитване се стопира. Предупреден е и различен изследователки екип, който без значение от тях организира сходно проучване в Канада.

Предполага се, че препаратът е станал причина за високо артериално налягане в белите дробове, което е довело до снижена доставка на О2 и непредвидената нараснала смъртност поради белодробни нарушавания.

В контролната група, в която дамите са приемали плацебо, при 3 деца пораждат проблеми с белите дробове, само че няма съдбовен случай.

В изявление за холандския всекидневник Dutch daily newspaper De Volkskrant ръководителят на тестването споделя: „ Надявахме се, че това лекуване е дейно и ще помогне за развиването на плода, само че се случва тъкмо противоположното. Шокиран съм. Последното, което искаш е да навредиш на пациента. “

Остава да се търси друго решение за терапия при сходни случаи.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР