Холандската терапевтка Каролина Хеенкамп придобива световна популярност с книга си

...
Холандската терапевтка Каролина Хеенкамп придобива световна популярност с книга си
Коментари Харесай

Цветовете на личността и детето ♥ Каролина ХЕЕНКАМП

Холандската терапевтка Каролина Хеенкамп придобива международна известност с книга си „ Децата на Новата епоха ”, в която основни герои са децата-индиго. Какви са другите цветове на личността и детската същина, които вършат живота толкоз цветен, споделено от книгата. 

Pablo Picasso, Saltimbanques (The Family of Saltimbanques), 1905

Американската хромотерапевтка Нанси Ен Тейп изложи за пръв път концепцията за цвета на живота в своята появила се преди доста години книга „ Да схванеш живота си посредством цвета ”. Тази идея бе възприета и употребена от мнозина. Според нея всеки човек си има собствен цвят на живота, а от време на време два, че и повече. Това са един тип цветни пластове, открояващи се в аурата и фиксиращи в цветови групи близки личностни черти. Всеки пъстър пласт приказва за избрани човешки качества и всяко дете се отличава със собствен цвят на живота. Той може да е червен, зелен, жълт и наследник или композиция от два или повече. Детето с цвят индиго има нови, необикновени за нас, ненапълно „ сложни ” личностни и характерологични особености, с които обществото не ще излезе елементарно на глава. Напоследък и родители, и учители се виждат принудени да премислят и трансформират отношението си към своите питомци.

♥ Червената персона

Самоизразява се най-вече посредством своето тяло и сетивност. Живее тук и в този момент, има кураж, мощ и религия в себе си и се осланя единствено на това, което може да пипне, чуе, помирише или види. He мисли нереално и обича физическите аспекти на живота. В духовната сфера отдава значение на „ правенето ”, строи църкви, провежда представления, с удоволствие танцува и пее в група. Винаги избира физическите пред прочувствените и духовните провокации. Харесва й работата на високи обороти. С подготвеност оказва помощ на другите да осъществят концепциите си. Може да е почтена и пряма, само че се случва да е „ кисела ” и холерична. Лесно се впуска в борби, само че би било по-добре да се научи да се освобождава от гнева си посредством спорт. Инстинктът й за самозапазване е мощно изразен, а силата и издръжливостта й са неизчерпаеми. Червената персона заслужава да й се гласоподава доверие. Следва да се добави, че е оптимистична, жизнерадостна и лоялна, само че може да бъде и зла, с потиснато въодушевление, избухлива, тесногръда и своенравна.

Детето:

To e усърдно, склонно да довършва започнатото, само че може и да се инати и буйства, както и да влиза в спор без особена причина. He държи да бъде отпред, само че не е според да го командват. Демонстрира самостоятелност и вътрешна мощ. В учебно заведение избира часовете, в които се работи с машини, с дърво, готви се и впрочем. Предметите без практическо приложение като философията, да вземем за пример, са му безинтересни. To се нуждае от непрестанно утвърждение, обича похвалите и изпада в смут, в случай че получи укор в непознато наличие. Проявява неспокойствие и нормално дава прекомерно разтревожен израз на възприятията си, а би трябвало да се научи на схващане и съпричастност към останалите.

♥ Оранжевата персона

Тя търси сензации, обича вълненията, риска и заплахите. Стига до крайности, с цел да се усеща жива: може животът й да виси на косъм, само че дозата адреналин да е порядъчна! Като цяло е реалистична и не обича езотеричните теории. Преценява добре обстановките и хората и се приготвя вътрешно за тях. В множеството случаи реализира фантазиите си; има кураж и религия в себе си и е способна да избавя другите в сериозни моменти. Но оранжевата персона може да бъде и доста егоистична и егоцентрична, без диря от състрадание и угриженост. Тя не харесва издаващите една по-голяма сензитивност и привлекателност черти на характера и не е чудно, в случай че е студена и непристъпна. Смисълът на живота й са приключенията, в преживяването на които не желае да бъде ограничавана.

Детето:

„ Оранжевите ” деца са авантюристи; тяхната пристрастеност е да се катерят и да скачат във водата надлежно колкото се може по-нависоко и по-отвисоко. Те са неразумно смели, непрестанно са заети с това да учат и тестват границите на заобикалящото ги. Родителите постоянно се тормозят заради заплахите, на които се излагат в чисто физически смисъл, а децата си мислят в същото време за идващите завършения. He са изключени проблеми с дисциплината.

♥ Жълтата персона

Тя е чистосърдечна, с възприятие за комизъм и хлапашки черти на характера. Обича смеха, радва се на живота и не се отнася към него прекомерно съществено, а по-скоро без да се напряга и като на смешка. Излъчва лекост и непрестореност. Иска да се харесва и да бъде забелязвана; другар е на всички. Същевременно е сензитивна, лесноранима и стеснителна. Отличава се с огромна живост и се нуждае от доста придвижване и игра; в противоположен случай съществува заплаха да развие някаква взаимозависимост. Притежава креативна природа и е талантлива за изкуство. Жълтата персона притегля животните. Понеже усеща, когато някой е кахърен, само че не желае да се задълбочава, влияе целебно по подсъзнателен път. Настроена е непокорен, липсва й самодисциплина, бои се от отговорност.

Детето:

To e или трудно стеснително и несигурно, или се намира в другата прекаленост. Бяга, крие се, може елементарно да бъде наплашено и се бои да не би другите да не го обичат. Почувства ли сигурност, става радостно и разговорливо, че даже се трансформира в смешника на класа. Действено, любопитно, извънредно живо, мъчно може да се задържи на едно място и да мирува. Концентрира се по-добре, в случай че има опция да се движи. Обича да пътува с кола или трен - това придвижване го успокоява и освобождава креативното начало у него. To желае да радва другите с държанието си и бързо се впечатлява от телесното наказване. Нуждае се от независимост, с цел да е витално, ведро, сърдечно и палаво.

♥ Зелената персона

Много умна, енергична и пряма, проведена и предприемчива, с чевръст разум. Новите хрумвания и замисли я притеглят, само че не и детайлите. Впуска се в тествания, рискува, демонстрира мощната си воля, с удоволствие се включва в полемики. Трябва да държи всичко под надзор, в противоположен случай е обезпокоена, уплашена и угрижена. Иска всичко да разбере, узнае и знае, обича духовните провокации. Ученето й се удава бързо и това й носи нови и нови дипломи. Тя е честолюбива и прекалено отдадена на работата си.

Детето:

Много интелигентно, непрестанно задава въпроси и учи бързо. Притежава мощна воля, постанова се и по този метод предизвика родителите си. He обича да му дефинират какво да прави, тъй като избира то да раздава заповеди. Често е по-зряло от възрастните и държи да бъде чуто и уважавано от тях. Изпада в отчаяние, в случай че нещата не вървят както му се желае и може да вдигне звук и да наруши спокойствието на останалите. Нуждае се от поддръжка при реализиране или смяна на проектите си. Справя се добре и получава високи оценки.

♥ Синята персона

Обичлива, отдаваща и подкрепяща. Сърцето и възприятията са определящи в живота й. Майчинското начало у нея е мощно, по тази причина обгрижва другите и им служи за консултант и опора. Тя по природа е преподавател или настойник. За приятелите си е подготвена на всичко, само че е склонна да се грижи прекалено и най-после се разболява. Чувствителна, деликатна, гостоприемна. Емоционална натура, която елементарно пролива сълзи, обича абсолютно и има мощна вътрешен глас. Приема хората, прости им и вижда положителното у тях. Често й лепват етикет на „ прекомерно блага ”, тъй че би трябвало да се научи да споделя „ не ”. Бързо влиза в благозвучие с хора и ситуации; някак вътрешно схваща какво се случва, обитава най-вече в областта на духа. He се отклонява от това, в което има вяра и може да е доста безапелационна. Иска да бъде обичана, само че има проблеми със самочувствието, само-съжалява се, изпитва възприятие за виновност и постоянно влиза в ролята на жертва и мъченица. Понеже съществува заплаха да изпадне в меланхолия, следва да се научи да обича и себе си. Държи на връзката си с обичания човек и има сантиментална настройка.

Детето:

To e любвеобилно, сетивно, чувствително; пробва се да се хареса на родителите си, с цел да го обичат. Иска да е асистент, да не разочарова или наранява никого. Има положителни обноски, умерено е, играе самичко, грижи се за всички, които не се усещат добре или са сами. Занимават го връзките сред половете и то от малко си мечтае за благополучен брак с доста деца. Липсва му самочувствие и постоянно страда от несподелена обич. Има високи идеали. Другите деца се отнасят към него със благосклонност.

♥ Индиговата персона

Подчертано духовна, с вътрешно възприятие за истината в живота и тънка сензитивност. Наясно е с античните мистични учения, знае, че всички ние сме духовни същества. За нея предметната действителност и материята са заблуда, животът е божествена сила и изобщо всичко е сила и схващане. Тя е пробудена, ведра, съзидателна, самостоятелна, управлява се от пo-висши правила. Ученолюбива, жадна за познание, нуждае се от него, с цел да ревизира това, което носи в себе си. Върши, каквото счита за вярно. He й влияят никакъв обществен напън, нито изнудване. He изпитва възприятие за виновност, не приема схващанията и опитите за наказването. Честна и пряма, пламенна и открита. He се оставя да я подвеждат под някакъв знаменател, нито да я манипулират. Проявява схващане към хората. He приказва доста, обича да остава сама със себе си, гледа на живота като на опция за придобиване на опит. Може да бъде и боязлива, дезориентирана и да се самоизолира. Понякога се усеща изгубена и непозната в този свят, объркана от земните неща и тогава другите не я схващат. Трябва да се доверява на вътрешния си глас и да го следва.

Детето:

To е доста будно, намерено и способно да съпреживява възприятията на другите като свои, заради което елементарно се разстройва. Това пък го прави боязливо и го потиска. Нуждае се от малко сън, избира да е единствено и не разрешава да го принуждават за каквото и да било. Нищо не може да го отклонени от обещано разбиране - ни санкции, ни молби, ни рационални препоръки или физическа мощ. Бъде ли заставено въпреки всичко, наплашва се и се затваря или се съпротивлява до дъно. Жадно е за познания, само че желае да получава същински отговори; усеща начаса опита да се заобиколи истината. He намира взаимовръзка сред преподаваното в учебно заведение и духовността.

♥ Виолетовата персона

Динамична и харизматична; пристигнала на тази планета, с цел да бъде лидер и да избавя. Трябва да задейства предопределението си още в сегашния миг и да стартира да я реализира. Изпитва дълбоки усеща и е изпълнена със съпричастност към целия свят. Обича музиката, тя й работи лечебно. Случва й се да има видения. Обича пътешествията, другите култури, свободата. Може да вижда бъдещето, не се съмнява, че Земята ще продължава да съществува; носи обръщение за човечеството. Проявява нюх за съществуващите по-високи благоприятни условия, само че постоянно я афишират за мечтател-идеалист. Иска да е в центъра на вниманието и може да бъде нарцистична, арогантна и надута. Има диктаторски пристрастености и би трябвало да се научи, че всички сме част от едно цяло. В положение е прави доста неща по едно и също време или пък блокира и се нуждае медитация, с цел да реализира вътрешно равновесие. Вярва, че всичко ще се подреди с лекост и се надява на помощта на Вселената.

Детето:

Роден лидер, другите деца го следват. Бидейки мощно, демонстрира състрадание, не злоупотребява с властта си. Осъзнало овреме своята половост, опитва с тялото си - родителите следва да засягат тази тематика доста деликатно, с цел да нарушат естествеността на себеизразяването на детето си чрез физическото. То обича изкуството, чете на драго сърце и единствено си съчинява всякакви истории. Притежава изключителна заложба за образно разбиране. „ Виолетовите ” са първите, които могат да виждат аурите, ангелите, другите измерения или енергийните талази. Родителите би трябвало да се отнасят с доверие към тези усещания на децата си, с цел да поощрят развиването на особените им качества. 

От: „ Децата на новата епоха ”, Каролина Хеенкамп
Картина: Pablo Picasso, Saltimbanques (The Family of Saltimbanques), 1905

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР