"Ходът на ДПС преди месеци да поискат оставките и на

...
"Ходът на ДПС преди месеци да поискат оставките и на
Коментари Харесай

Не може президентските избори да са основен залог на парламентарните според Борис Попиванов

" Ходът на Движение за права и свободи преди месеци да изискат оставките и на президента, и на премиера, сякаш желае да трансформира президентските избори в главен залог на парламентарните ". Това сподели пред БНР политологът доцент Борис Попиванов. Той акцентира, че България е парламентарна република и първо би трябвало да се интересува от това какво ще се случи на изборите за Народно заседание и каква настройка ще излезе от тях .

Според доцент Попиванов цялата акция на ГЕРБ цели внушението, че всяко друго болшинство и държавно управление, изключващо тях, би било несигурно и би довело ръководството на страната до тежки последствия "и в този смисъл не е за препоръчване, по-добре е да се мисли за разнообразни конфигурации, включващи ГЕРБ ".

"Нормално е опозиционните партии да се стремят да покажат, че става дума за една подправена картина и не е непоклатимост, което ГЕРБ се пробват да ни внушат ", разяснява той.

Политологът предвижда доста изненади на изборите и акцентира, че даже още не знаем главните участници в какъв формат ще се явят.

" Трябва да се види през идващите седмици дали силите, които претендират, че са срещу ГЕРБ и Бойко Борисов, биха могли занапред да намерят някакъв общ език за параметри на бъдеща парламентарна поддръжка, не приказвам за коалиция. Или ще останат дистанцирани, с което ще покажат, че за тях е по-важно да запазят вътрешните си разногласия и раздялите между тях, в сравнение с да смъкват досегашното ръководство. Това ще проличи до регистрацията на листите за идните избори ", акцентира политологът.

Доц. Борис Попиванов беше безапелационен, че Българска социалистическа партия не би трябвало да изчаква да минат парламентарните избори, за разгласи дали ще поддържа Румен Радев за нов президентски мандат , което беше декларирано от водача на левицата Корнелия Нинова. Той дефинира президента като главен актив на Българска социалистическа партия , показващ, че левицата е действителен съперник, който може да има претенцията да замести ГЕРБ.

По думите на политолога няма изненада в изключването на Георги Гергов от Българска социалистическа партия. Той напомни, че още напролет Нинова го е призовала да напусне партията .

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР