Хлябът ще поскъпва. Това каза пред БНР Мариана Кукушева –

...
Хлябът ще поскъпва. Това каза пред БНР Мариана Кукушева –
Коментари Харесай

Хлябът ще поскъпва

Хлябът ще нараства. Това сподели пред БНР Мариана Кукушева – ръководител на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите. По думите ѝ аргументите са сложни – от тол таксите, през възможна неприятна годишна продукция до повишаването на тока и газа.

„ Ние не участваме в никакви протестни дейности, тъй като оставяне на популацията без самун в директен превод значи оповестяване на военно състояние. При нас нещата не са толкоз директно свързани с опцията да се включим в дейни дейности, изразяващи неодобрение, само че изрично би трябвало да кажем, че обстановката е напрегната. Очакванията за отразяване на тол таксите върху цените на насъщния са доста тревожни “, уточни тя и продължи:

„ Нямаме ясна визия какво ще коства това за нашия отрасъл, защото всеки хлебопроизводител има личен периметър, в който доставя своята суровина и транспортира спомагателната суровина – тя не беше включена в таблицата на Световната банка. Световната банка някак доста наизуст беше определила някакви 2 стотинки на численост самун, като се базираше на цени на съществени първични материали от преди 3-4 години. Неактуалността на тези калкулации ни прави тревожни и неустойчиви в икономическо развиване “, изясни Кукушева. Тя обаче не се ангажира с точни калкулации за повишаването на хляба в резултат на тол таксите.

Кукушева напомни, че в хлебопроизводството има голям сив бранш и посочи в тази връзка, че въвеждането на такива тежки, ненапълно и рестриктивни ограничения по отношение на изрядните бизнесоператори би довело до увеличение на сивия бранш. Той е този, който не заплаща отговорности и налози.

Като различен огромен проблем Мариана Кукушева уточни сушата. "Сушата рискува вярното развиване на зърнените култури. Липсата на сняг води до неспособност растенията да основат своя мощна коренова система. Очакваме, че не малко площи в България ще бъдат разорани през пролетта, когато се откри какви са вредите “, уточни още тя. И въпреки всичко Кукушева е безапелационна, че няма никаква заплаха България да остане без пшенична годишна продукция.

Оскъпяването на хляба и на всички останали артикули и услуги в страната се диктува и от предстоящото покачване на цената на силата за бизнеса, на газа, на новата минималната заплата, покачването на цената на нощния труд и така нататък
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР