- Хламидии е сексуално предавано заболяване засяга и мъжете, и

...
- Хламидии е сексуално предавано заболяване засяга и мъжете, и
Коментари Харесай

Инфекциите, които най-често ни преследват

- Хламидии е полово излъчено заболяване визира и мъжете, и дамите. Мнозина, които го имат, са с леки признаци или нямат, само че може човек да почувства болежка при уриниране, написа WebMD. Един от методите на диагностициране е проучване на урината. Въпреки че антибиотиците могат да я излекуват елементарно, тази " безшумна " зараза " приказва " мощно, в случай че не се лекува. Усложненията включват тазово-възпалително заболяване при дами и инфекции на простатата при мъжете.

- Грип А и В - изключително присъщи за сезона. Внезапна температура и настинка, мускулни болки, главоболие, отмалялост, болки в гърлото. Между 3% и 11% от американците заболяват от грип всяка година. Българските лекари са безапелационни, че при такива признаци човек не трябва да се самолекува, а неотложно да потърси доктор, изключително, в случай че се касае за дете или за възрастен с хронични болести.

- Стафилококите са над 30 типа. Тези бактерии постоянно живеят върху кожата, а от време на време и в лигавицата на носа, само че могат да влязат в тялото на човек при нарушение на целостта на кожата или инфектиране. Това може да аргументи сериозна и даже животозастрашаваща зараза. Един от най-опасните е резистентният на метицилин стафилококус ауреус (MRSA) или така наречен златист стафилокок, не реагира на медикаменти въз основата на пеницилин.

- Повечето варианти от бактерията Ешерихия коли (E. coli) са безвредни. Те живеят в червата на човек и оказват помощ да усвои храната. Но някои могат да причинят инфекции на пикочните пътища или пневмония, други - болежка в корема, повръщане и диария, която може да бъде кървава. Обичайната причина е ястие на нечисти сурови зеленчуци или сурово месо, изключително смляно говеждо месо. Заболяването нормално стартира от 1 до 10 дни след контакт с бактериите. Най-вероятно е човек да се оправи самичък след към седмица.

- Херпес симплекс 1 (HSV-1) предизвиква множеството орални херпеси, наричани също мехури с тресчица или простудни язви по устата. От WebMD настояват, че над 50% от американските възрастни го получават, нормално посредством контакт уста в уста. Лекарствата без рецепта облекчават признаците и могат да съкратят времето за лекуване.

- Херпес симплекс 2 (HSV-2) предизвиква множеството генитални херпеси. WebMD твърди, че повече от 1 на 6 души на 14-49 година имат този херпес.

- Шигелоза. Всеки може да получи тази зараза, само че най-често визира дребните деца. Разпространява се посредством контакт със нечиста вода или храна. Поради това може да се случи в публични басейни.

- Сифилисът стартира като инфектиране на гениталите, ректума или устата. Може да се лекува бързо с пеницилин, само че, в случай че човек не се погрижи, болестта може да премине през етапи, които варират от обрив по цялото тяло до увреждане на мозъка.

- Гонореята се популяризира посредством беззащитен вагинален, орален или анален секс. Заболелият може да усеща болежка при уриниране. Своевременната диагностика и лекуването с антибиотици защищават от неплодородие и нараснал риск от ХИВ.

- Норовирусът (norovirus) е измежду главните аргументи за така наречен стомашен грип. Често се популяризира посредством нечиста храна, вода, повърхности или предмети, както и при непосредствен контакт с болен. Той предизвиква гастроентерит или инфектиране на стомаха и червата. Това води до диария, повръщане и болки в корема. Няма лекуване, само че нормално след няколко дни минава. Важно е да се пият доста течности.

- Салмонелата се популяризира посредством незадоволително термично обработени месо и яйца.

- Пневмония. Белите ни дробове съдържат стотици милиони мънички въздушни торбички, наречени алвеоли. Бактериите, вирусите и гъбичките могат да причинят зараза, която ги възпалява и те се пълнят с течност или гной. Ако човек е в преклонна възраст или има слаба имунна система, пневмонията може да е животозастрашаващо положение. Неотдавна УНИЦЕФ заяви, че на всеки 39 секунди пневмония предизвиква гибелта на едно дете под 5 година Данните са от 2018 година, когато острата респираторна зараза лишила живота на над 800 хиляди деца. Повечето от смъртните случаи са на деца под 2 година, а съвсем 153 000 са на бебета под 1 месец.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР