Хладилниците са пълни с ваксини, но личните лекари са принудени

...
Хладилниците са пълни с ваксини, но личните лекари са принудени
Коментари Харесай

Лични лекари: На маймуни ни направиха

Хладилниците са цялостни с ваксини, само че персоналните лекари са принудени да чакат на вятъра часове наред, а най-рисковите групи нямат достъп до имунизация. В извънредно прочувствено изявление пред Би Ти Ви Георги Миндов от сдружението на персоналните лекари разказа скандалните правила на имунизационната акция у нас.

" Бяха ни обещани логистика и поддръжка. Вместо това се редим часове наред, с цел да получим най-много до 3 флакона. Колеги желаят да се откажат ", описа Миндов. Вчера следобяд при цялостен ледник с ваксини на него му е било отказано да получи флакони в София. " Имам четирима умряли пациенти, всичките над 80 година и със съпътстващи болести. Това са хората, които пълнят лечебните заведения сега и те нямат достъп до ваксини ", сподели още общопрактикуващият доктор. Според него с въвеждането на електронния указател се е стигнало до такава степен готови от януари описи с предпочитани пациенти от четвърта група - възрастни и хронично заболели, в този момент да бъдат изпреварвани в акцията от хора, записали се преди няколко дни в електронната система.

" Всеки ден закъснение коства човешки животи при нас ", съобщи медикът. Когато има дефицит на ваксини, би трябвало да се съблюдават етапите на имунизационния проект, безапелационен е той. В момента разпределението на идващите доставки е 50/50 сред свободното имунизиране и персоналните лекари. Според Миндов незабавно съотношението би трябвало да бъде променено и 75% от имунизациите да се заделят за чакащите от четвърта фаза - възрастни и хронично заболели, а не в този момент да се имунизират младежи, които карат без проблем инфекцията. Личният доктор твърди, че поради свободната имунизация у нас българи от чужбина идват да се имунизират тук.

" Разпределението на ваксини би трябвало да бъде обществено, тъй като в този момент поради финансови ползи се заобикалят най-приоритетните групи ", разяснява още Миндов. И се възмути: " При цялостен ледник на мен не ми дават ваксини. Моите пациенти по-ниско качество ли са? ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР