Hitachi добави нови $6,4 милиарда към японската сметка от сделки

...
Hitachi добави нови $6,4 милиарда към японската сметка от сделки
Коментари Харесай

Японските компании не са харчили толкова за придобивания в чужбина от 20 години

Hitachi добави нови $6,4 милиарда към японската сметка от покупко-продажби в понеделник, откакто закупи 80,1 % дял от бизнеса с енергийни мрежи на швейцарско-шведския си съперник ABB. Само дни по-рано Takeda Pharmaceutical разгласи придобиване за $62 милиарда на основания в Дъблин съперник Shire, което се трансформира и в най-голямото задгранично придобиване за Япония, напомня Financial News.

Темпът на нови покупко-продажби, които се подписват във всички браншове, идва на фона на дълготрайна смяна в демографската картина в Япония, където застаряващото население - нормално включващо хората на възраст над 65 години - и свиващия се брой жители в трудоспособна възраст - натежават над икономическия напредък.

" Множество японски компании имат диспропорционална експозиция към локалния пазар, който не е растял от прекалено много време насам. И новото потомство японски корпоративни водачи демонстрират възобновена увереност да намерят напредък отвън границите на страната ", споделя Ернен Кристерна, експерт по M&A в JPMorgan.

Кристерна добавя, че японските компании не са и обект на такива регулаторни инспекции, както китайските им съперници. Някои китайски покупко-продажби се изправиха пред съпротивата на западните държавни управления на база терзания за националната сигурност.

В своята прогноза за сливанията и придобиванията през 2019 година интернационалната компания Baker McKenzie декларира, че сключващите покупко-продажби компании не взимат задоволително ясно под внимание комерсиалното напрежение сред Съединените американски щати и Китай, което може доста да подкопае опцията им да подписват сходни съглашения зад граница.

Ключови промени в японското корпоративно ръководство също се трансформират в мотор на покупко-продажби по сливания и придобивания. Компаниите са под все по-голям напън от техните акционери да усилят продуктивността си, както и облагата. Възвръщаемостта на капитала на корпоративна Япония - мярка за това какъв брой печеливши са фирмите - е приблизително 9 %, съпоставено с сред 13 и 16 % за американските компании.

Смесените резултати от предишни всеобщи придобивания в чужбина обаче основават терзания по отношение на цената, която японските компании заплащат, с цел да разширят активността си. Между 2010 и 2018 година фирмите са платили приблизително с 49 % повече за придобиваната компания по отношение на пазарната им оценка месец по-рано. Американските и китайски компании заплащат 42 % от горната страна, а европейските - 39 %, съгласно данни на Dealogic.

Скорошни образци за неприятни покупко-продажби включват и Toshiba, която трябваше да продаде американския си нуклеарен бизнес на Brookfield за $4,6 милиарда. През 2006 година японският колос заплати $5,4 милиарда за Westinghouse, която в последна сметка изпадна в фалит поради непрекъснати забавяния и превишаване на в началото избраните разноски по обособени планове.

Японският пивовар Kirin пък навлезе на бразилския пазар на бира през 2011 година с придобиване за $3,9 милиарда. Само пет години по-късно тя продаде бизнеса си за едвам $700 милиона на Heineken, откакто не съумя да излезе на облага.

Обикновено, фирмите оправдават сходни високи оценки при придобивания с изказвания за бъдещи спестени разноски поради синергията сред двата бизнеса. Но прекомерно постоянно тези прогнози не се сбъдват, а необятните културни разлики в допълнение усложняват тази задача.

Високите равнища на задлъжнялост на японските компании също основава терзания измежду вложителите.

В последна сметка, единомислещото мнение е, че японските компании ще продължи и в бъдеще с придобиванията като метод да реализира напредък. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР