Хищни дървеници и калинки водят успешна борба с вредителите в

...
Хищни дървеници и калинки водят успешна борба с вредителите в
Коментари Харесай

Овощар от Николово бори вредителите с хищни дървеници и калинки, а не с химия

Хищни дървеници и калинки водят сполучлива битка с вредителите в овощната градина на Николай Колев в русенското село Николово.

Овощарят отглежда биосерифицирани плодове на обща повърхност 300 дка - 200 дка ябълки и 100 дка круши.

Хищни дървеници против крушовата муха

Биоагент към този момент няколко години избавя реколтата от круши, като съумява да се пребори с най-коварния противник - крушовата муха. Биоагентът съставлява хищна дървеница (antokoris). Поръчва се непосредствено от Италия, доставката е за 3 дни, след което се разпръсква в избран стадий от развиването на вредителя. Като се разсели, дървеницата стартира да се храни с него. Създава генерации и те не престават да се хранят с крушовата муха. Има къс интервал - сред 5 и 10 дни, в който неприятелят има доста интензивно намножаване - интензивно снасяне и излюпване на яйца.

"В този интервал битката е по-трудна и хищникът не съумява напълно да се оправи. В разследване на това, обаче хищникът стартира да се храни още по-активно (развитието на хищника “върви” малко след развиването на вредителя), и той съумява напълно да изконсумира крушовата муха ", изясни Николай Колев, написа

Ежегодно заселване

Хищната дървеница не може да презимува при нашите климатични условия поради ниските температури, ето за какво е належащо всяка годна да се заселва още веднъж. От предходната година в стопанството на Николай са взели решение заселването на биоагента да се прави на два стадия, с по-малки дози, с цел да може да се контролира оптимално пикът на развиване на неприятеля. Именно когато е пикът, се прави второто внасяне на биоагент.

Преди да стартира да употребява биоагент, Николай споделя, че в битката против крушовата муха е стигнал над 10 пръскания на сезон единствено за този противник и то с оптимални дози: “Срещу крушовата муха има едно интензивно вещество, появява се и второ, само че вредителят става устойчив и би трябвало да се ползват все по-високи дози…”, изяснява овощарят. В момента, в който е почнал да употребява биоагента, цената е била същата както при битката с препарати.

Вносът на дървеницата се реализира непосредствено от Италия с пощальон, съхранява се при доста ниска температура, с цел да може да оцелее. “Обикновено го поръчваме в понеделник, в четвъртък е при нас и сега, в който дойде, би трябвало незабавно да го разпръснем, с цел да не загине”, акцентира Колев.

Калинки против въшките

Други биоагенти, които овощарят е употребявал в овощната си градина, са два типа калинки. “Преди няколко години имахме сериозен проблем с щитоносна въшка и лъжещитоносна въшка - главно по ябълката, като тук-там даже се стигна до изсъхване на дръвчета”, споделя Колев. Тогава откриват див звяр, подобаващ за битка с тези вредители, само че се оказва, че той няма натурален хабитат в България и няма по какъв начин да се внесе. Ето за какво поръчват други два биоагента, те са малко по-дребни от обичайна алена калинка, срещат се в България, само че са доста малко като количество. Калинките се оправят сполучливо с вредителя и съумяват да контролират популацията му.

Наблюденията на овощаря Николай Колев по отношение на използването на биоагенти в овощарството са, че към момента тази процедура не е необятно застъпена: “Когато минеш на биоагент, би трябвало да спреш използването на химически препарати. Или би трябвало да си биологичен производител и да не пръскаш с химия изобщо”.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР