Хиляди унгарци излязоха на протест снощи в Будапеща срещу плановете

...
Хиляди унгарци излязоха на протест снощи в Будапеща срещу плановете
Коментари Харесай

Хиляди унгарци протестираха срещу плановете на правителството да контролира театрите

Хиляди унгарци излязоха на митинг нощес в Будапеща против проектите на държавното управление да управлява театрите. Критиците на държавното управление на премиера Виктор Орбан считат, че задачата е да се ограничи независимостта на артистите, които постоянно излизат с антиправителствени позиции.

„ Когато пазиме свободата на театъра, пазиме свободата на града “, сподели новоизбраният кмет на унгарската столица Гергей Крачон пред 5-те хиляди стачкуващи.

Вчера унгарското държавно управление внесе законопроект в Народното събрание, който планува промяна във финансирането и ръководството на държавните театри. Това стана след скандал с шефа на един от най-големите театри в Унгария, който провокира рецензии от ръководещата партия Фидес, че театрите изискват пари от страната и в същото време отхвърлят интервенция във вътрешните им каузи и укриват закононарушения.

Ако законът бъде утвърден, финансирането става условно и страната ще избира шефовете на театрите. Законът може да бъде признат от депутатите на следващия ден. Това би било следващият удар против самостоятелни институции в Унгария, откогато Орбан пристигна на власт през 2010-та година и централизира властта с промени в правосъдната система, медии и образованието.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР