Хиляди учени в Турция загубиха работните си места след миналогодишния

...
Хиляди учени в Турция загубиха работните си места след миналогодишния
Коментари Харесай

Несигурната съдба на турските учени, които търсят спасение в чужбина

Хиляди учени в Турция изгубиха работните си места след миналогодишния опит за прелом. Сега те са изправени пред загуба на приходи и са застрашени от закани и обвинявания в тероризъм. Много от тях търсят избавление в чужбина, живеейки нестабилно като изгнаници, и се опасяват да показват намерено мислите си.

Една от тях е Айше Йълдъръм (това не е същинското ѝ име). През октомври предходната година тя отпътувала за научна конференция в Германия. За нейно удивление не ѝ било разрешено да се върне в Турция. Тя е професор по право и член на мрежата " Учени за независимост ".

Петиция на мрежата против разполагането на войски в кюрдските райони на Турция е подписана от повече от 1000 учени. Правителството отговори гневно, краткотрайно задържайки някои от подписалите, а прокуратурата стартира следствие, което включва и Йълдъръм.

Тя е уволнена в резултат на изключителното състояние, наложено в Турция след неуспелия опит за прелом през юли 2016г. Страхувайки се от арест, решила да не се връща в страната. В момента преподава в Германия и се показва на студентите си като " регистриран терорист ".

" През последните 15 години преподавам човешки права и какво значи да бъдеш подложен на гражданска гибел ". Сега към този момент тя знае отговора от първо лице. След уволнението си, тя губи всичките си права, в това число пенсията и публично не съществува като турски жител, въпреки официално към момента да има турско поданство.

Йълдъръм споделя, че турското посолство в Берлин отхвърля да ѝ издаде публични документи като акт за раждане или идентификанционни документи. Служителите казвали, че персоналният ѝ идентификационен номер е блокиран.

Адвокатът ѝ не може да оспори обстановката, тъй като няма пълномощие да я съставлява. " Но аз не мога да си извадя пълномощие ", споделя Йълдъръм, тъй като за това се желае помощта на посолството. " Сюрреалистично е. Единственото, което посолството е готово да ми издаде, е документът за влизане назад в Турция "


© Reuters

Директорът на Amnesty International за Белгия Филип Хенсманс в клетка пред турското посолство в Брюксел, стачкува против задържането на турския си сътрудник Идил Есер.

Повече от 100 хиляди държавни чиновници са уволнени от неуспелия прелом до момента. Това включва хиляди учени, служители на реда, съдии, прокурори и лекари. Десетки хиляди паспорти са анулирани.

Властите са затворили напълно 15 университета, упрекнати във връзки с Фетхуллах Гюлен, ислямски просветител, който държавното управление вини за преврата. " Няма никакви ефикасни законови ограничения тези уволнения да се оспорят ", споделя Йълдъръм. " Уволнените учени не могат нито да си върнат работните места, нито да си извадят нови паспорти ".

Работещите във висшето обучение постоянно са били под държавен надзор в Турция, само че натискът значително се ускори след пуча. Неизбежният резултат е " приключването на мозъци " в чужбина.

Много турски учени са в заточение, непринудено или наложително. Базираната в Съединени американски щати мрежа " Учени в риск ", която предлага протекция в чужбина на застрашени учени, е записала повече от 300 турски претенденти от опита за прелом насам, повече, в сравнение с през 15-те години от нейното основаване до момента.

Друг академик, която отхвърля да каже името си, чака в европейска страна разрешение да отиде в Германия, където да стартира работа в институт през есента. След като и тя подписала същата петиция, почнала да получава заплашителни писма, а студентите ѝ я обвинили в " държавна измяна ". " Вероятността да избухне принуждение набъбна след опита за прелом ", споделя тя. " Бях в капан сред заканите на страната и заканите на работа ". Тя решила да напусне страната, откакто полицията употребила несъразмерна мощ, с цел да приключи мирна проява в университета ѝ през февруари.

Тя не е уволнена. Задължена е да работи в турски университет 8 години, с цел да изплати студентски заем на страната. Сега би трябвало да откри различен метод да го изплати, тъй като се надява, че някой ден ще може да се върне в дома си.

Според нея Европейският съюз също има виновност за случилото се в Турция. " Ако Европейски Съюз не беше сключил с Турция нечестната договорка за бежанците, обстановката в Турция нямаше да се е влошила дотам ", споделя яростно тя.

Сега Брюксел зависи от Анкара и е дал на турското държавно управление карт бланш да нарушава човешките права, споделя тя. " Европа сама се трансформира в охотен съизвършител на Турция ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР