Хиляди работници и служители остават без почивка за лятото. Причината

...
Хиляди работници и служители остават без почивка за лятото. Причината
Коментари Харесай

Проверка на bTV: Хиляди работници и служители остават без почивка за лятото


Хиляди служащи и чиновници остават без отмора за лятото. Причината - базите им би трябвало да са заети от украински бежанци, а резервациите им са анулирани.

Проверка на bTV в два от обектите за отдих на властта сподели, че там настанени бежанци няма.

В почивната станция на Народното събрание във Велинград са в подготвеност да одобряват украински бежанци, в случай че такива почукат на тяхната врата. Засега обаче такива няма. За сметка на това, тук към момента са непокътнати резервациите за идния почивен сезон, нито една от тях не е била анулирана, макар решението на Министерски съвет.

Железничарите в България това лято няма да почиват в личните си бази, макар че имат резервации. Това споделят от синдикатите в сектора. След решението на Министерски съвет те нямат нито едно легло.

„ На БДЖ за 20 000 чиновници имаме три бази, като и трите към този момент са взети. Вече мога да им кажа, че няма да почиват, такава е обстановката. На процедура, Министерски съвет реши, че може да анулира груповите ни трудови контракти “, съобщи ръководителят на синдиката на железничарите към КНСБ Петър Бунев.

Железничарите споделят, че поддържат помощта за бежанците. Но считат, че е било допустимо и по-справедливо систематизиране на базите.

Преди дни от кабинета на вицепремиера по дейно ръководство пращат писмо до всички бази в страната. bTV разполага с документа, от който излиза наяве, че базите ще са единствено за бежанци, всички резервации са анулирани, а при несъблюдение ще има санкции.

" Предоставените ви за ръководство бази за отдих и отмора са избрани за настаняване само и единствено на лица с краткотрайна протекция, разселени от Украйна, считано от 26 май 2022 година Това значи, че освен, че нямате право да приемате резервации за почивки на чиновници и посетители, само че и би трябвало незабавно да предприемете дейности и да прекратите всички дейни резервации за летния сезон. В случай на несъблюдение на решението на Министерски съвет, ще бъде потърсена административна, дисциплинарна и обществена отговорност ", написа в документа.

В базите на властта обаче няма никакви бежанци, сподели инспекция на bTV - нито във Велинград, нито в Шабла. Базата там има две елементи - " Добруджански двор " и " Вили море ". Готовност за посрещане на бежанци има в " Добруджански двор ", защото тази база работи целогодишно.

“Разполагаме с шест стаи разкош с по една спалня “, съобщи шефът на резиденция Шабла Кральо Кралев.

Луксозните „ Вили море “ обаче не се дават за бежанци. Обяснението е, че не работят целогодишно и били " лятно осъществяване ". Резервации за Шабла могат да се вършат, само че посредством уеб страницата на Министерски съвет.

В решението е записано, че една от базите на властта - Евксиноград няма да се дава на бежанци. Причините - има представителни функционалности, а и дворецът има статут на монумент на културата.

След питане на bTV до вицепремиера по ефикасното ръководство получихме отговор, че над 100 държавни бази са в цялостна подготвеност за настаняване на украински бежанци. А държавните чиновници, които към този момент са предплатили за отмора, ще получат парите си назад.

Освен във Велинград, властта има бази в Слънчев бряг, Eвксиноград и Шабла.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР