Хиляди посетители от цялата страна прие в трите дни на

...
Хиляди посетители от цялата страна прие в трите дни на
Коментари Харесай

Хиляди посетители на тридневния събор на овцевъдите край Петропавловския манастир

Хиляди гости от цялата страна одобри в трите дни на изданието си Националният събор на овцевъдите, който се организира край Петропавловския манастир до Лясковец. Организатор на събора е Националната овцевъдна и козевъдна асоциация с поддръжката на Министерството на земеделието.

За първи път на събора имаше патриотична зона, наречена „ Чифликът “, където се представяха българските обичаи. За поредна година гостува „ Пътуващото читалище “ на Ивайло Шопски, който описа за учебното заведение за юнаци:

„ Националното сдружение „ Традиция “ дружно с Регионалният исторически музей Благоевград демонстрират на най-малките революционните битки на българите. Да не забравяме и „ Детската творителница “, в която децата, всичко, което видят тук, могат да го претворят, пречупено през тяхното въображение “.

В демонстрациите се включиха и Хотнишките баби, пазителки на традициите, които споделиха:

„ Поддържаме ги, стараем се да ги поддържаме “. 

„ Чепкаме, предем, месим, всичко можем “. 

„ Ей този дух, който го има българинът, душата, сърцето да има нещо вътре, не идва ли от вътре, нищо не става “. 

Най-атрактивни на събора на овцевъдите бяха фермерските надпревари. Мариян Балтаджиев от силистренското село Попина получи премията от 1000 лв. в надпреварата за най-тежък коч. Неговото животно „ закова “ кантара на 170 кг. 

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР