Хиляди поляци се обявиха в защита на свободата на словото.

...
Хиляди поляци се обявиха в защита на свободата на словото.
Коментари Харесай

В Полша протестираха срещу проектозакон срещу свободата на словото

Хиляди поляци се оповестиха в отбрана на свободата на словото. В цялата страна имаше демонстрации против проектозакон, който съгласно някои - ще ограничи и заглуши сериозна по отношение на държавното управление телевизия.

Многохилядни митинги в столицата Варшава и още 80 града. Възгласи " Свобода за медиите " и плакати " Ръцете долу от TVN ". Причината за вълненията е законопроект, който не разрешава на компании отвън Европейски Съюз да имат надзорен пакет в полски медийни компании.

Това би нанесло удар на американска корпорация, която има дялове в мрежа канали, измежду които новинарския Ти Ви Ен 24, който има вечерна емисия вести, гледана от милиони фенове. Лицензът на известния новинарски канал изтича на 26 септември.

" Ако това се случи, ще настъпи партийна агитация. Това ще бъде краят - няма да има народна власт, нито независимост на словото, нищо! ", разяснява участничка в митинга.

Според ръководещата партия " Право и правдивост " текстът цели да спре страни като Русия и Китай да имат надзор в полски медии.



Опозиционната " Гражданска платформа " и водачът ѝ Доналд Туск обаче са на мнение, че ръководещите се пробват да се върнат към комунистическия модел и свободните медии би трябвало да се бранят, тъй като са дирек на демокрацията.

Миналата седмица двупартийна комисия в Конгреса на Съединени американски щати изрази безпокойствие от положението на медийната независимост в Полша, самостоятелното правораздаване и върховенството на закона в страната.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР