Хиляди пожарникари се бориха днес с горските пожари във Франция,

...
Хиляди пожарникари се бориха днес с горските пожари във Франция,
Коментари Харесай

Югозападна Европа се задъхва от горски пожари

Хиляди пожарникари се бориха през днешния ден с горските пожари във Франция, Португалия и Испания в изискванията на горещини, а Англия се готви за " рискови " горещини през идващите дни.

В Югозападна Европа се следи втората за последните седмици гореща вълна. Според учените сходни рискови метеорологични феномени стават все по-чести и интензивни заради изменението на климата.

В Португалия пет района в центъра и на север беше оповестена „ алена ” паника поради горещини, а съвсем цялата страна остана в положение на паника от горски пожари, защото повече от 2000 пожарникари се бореха с четири пожара.

До края на деня в четвъртък в пожарите е умрял един човек, а към 60 са били ранени. Евакуирани са близо 900 души, а няколко десетки къщи са развалени или разрушени, оповестиха португалските управляващи.

Тази година горските пожари са унищожили 30 000 хектара земя, което е най-голямата повърхност след пожарите през 2017 година, при които починаха към 100 души.

Точно оттатък границата в Испания в четвъртък избухна пожар наоколо до националния парк " Монфрагю " - предпазена територия, известна с дивата си природа.

В Екстремадура, където се намира паркът, тази седмица са изгорели хиляди хектари.

В Югозападна Франция пламъците са унищожили повече от 7000 хектара от вторник насам и са наложили евакуацията на 10 000 души.

Огън бушува в боровите гори покрай Дюната на Пилат - най-високата пясъчна дюна в Европа, която притегля туристите.

" Никога преди не съм виждала това и имаш възприятието, че в действителност е постапокалиптично ", сподели в четвъртък локална малко преди да бъде издадена заповед за превантивна евакуация на село Казо край Дюната на Пилат.

Рекордни температури

В четвъртък Португалия записва най-високата си температура за юли - 47 °C. В Централна Испания живакът доближи 45,4 °C в четвъртък, което е малко по-малко от рекордните 47,4 °C, регистрирани през август предходната година.

За през днешния ден прогнозите са температурите да доближат 41°C в някои елементи на Португалия и 44°C в някои елементи на Испания.

Южна Франция, където в четвъртък температурите доближиха 38 °C, се чака през днешния ден да доближат стойности от 40°C, а при започване на идната седмица се чака да има още по-големи жеги.

Британската метеорологична организация издаде през днешния ден първото в историята си " алено " предизвестие за изключителни горещини, като предвижда рекордно високи температури от 40°C през идната седмица.

От метеорологичната работа обявиха, че има 50% възможност в понеделник или вторник температурите за първи път да надвишават 40°C и 80% възможност предходният връх на страната от 38,7°C, подложен през 2019 година, да бъде надминат.

" Нощите също евентуално ще бъдат извънредно топли, изключително в градските региони ", сподели основният метеоролог Пол Гундерсен.

" Това евентуално ще докара до широкообхватни въздействия върху хората и инфраструктурата. Такива горещини може да имат неподходящи последствия за здравето ".

Червено предизвестие се издава, когато е " доста евентуално да има риск за живота, със обилни разстройства в пътуването, енергийните доставки и вероятно необятно публикувани вреди на имущество и инфраструктура ".

Болниците в Обединеното кралство към този момент предизвестиха за внезапно увеличение на броя на признатите пациенти, свързани с горещините, а железопътните оператори уведомиха пасажерите да чакат анулация на влакове. /АФП
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР