Хиляди пациенти с диабет ще бъдат принудени да променят лечението

...
Хиляди пациенти с диабет ще бъдат принудени да променят лечението
Коментари Харесай

Остър недостиг на едно от най-често предписваните лекарства за диабет у нас

Хиляди пациенти с диабет ще бъдат принудени да трансформират лекуването си. Доставка на един от най-често предписваните лекарства у нас ще бъде забавена с 3 месеца. Причините са индустриални и засягат цяла Европа. А от Агенцията по медикаментите предизвестиха, че наличните все още количества няма да покрият потребностите на пациентите.

От месеци пациентите с диабет мъчно се доставят с един от най-често предписваните лекарства.

" Периодично и в разнообразни градове не доближава " Оземпик ". Пациентите, които са в дребните градове и селата, които имат по една аптека в града, са в най-голямо усложнение ", изясни Мариана Александрова - ръководител на съдружие " Диабет и предиабет ".

Производителят е уведомил институциите у нас, че доставката, планувана за този месец, ще се забави до август. А след договаряния със здравните управляващи е заречен, че ще внесе медикамента към средата на юли.

" И този интервал не е удовлетворяващ, тъй че напъните би трябвало да продължат. Наличните все още в страната количества няма да бъдат задоволителни да покрият потребностите за този интервал ", разяснява магистър-фармацевт Богдан Кирилов - шеф на Изпълнителна организация по медикаментите.

Инжекцията за контролиране на кръвната захар се ползва един път седмично и няма сурогат. Но има други медикаменти с сходен състав.

" Нашите пациенти, които знаят, члекарствата за тях са значими, се опасяват, че един тип ще се лишат от нещо, което съществено ще заплаши здравето им. Не! Обърнете се в точния момент към своя лекуващ ендокринолог и ще се потърси и откри друго решение ", прикани проф. Михаил Боянов от Клиниката по ендокринология и вътрешни заболявания в УМБАЛ " Александровска ".

Освен консултация с ендокринолог, смяната на лечението постанова посещаване в офис на Здравната каса и аптека.

" Поне две седмици ще са без терапия. Това значи риск за утежняване на гликирания хемоглобин, за утежняване на стойностите на захарта. По принцип това е стрес. А самият стрес пък утежнява контрола на диабета ", изясни Мариана Александрова.

Проблемът с лекарството за диабет визира целия Европейски съюз

" И е подбуден от индустриални аргументи. Не са регулатори аргументите за дефицита ", сподели шефът на Изпълителната организация по медикаментите.

Към момента поради дефицит у нас е неразрешен износът на към 50 медикамета. Повечето от тях са за лекуване на диабет и сърдечно-съдови болести.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР