Хиляди наши герои от войните за освобождение и обединение през

...
Хиляди наши герои от войните за освобождение и обединение през
Коментари Харесай

В Плевен откриха паметник на героите от Дойран

Хиляди наши герои от войните за избавление и обединяване през предишния век останаха в безкръстни гробове в Македония, Добруджа, Поморавието, Тракия. Тук е мястото, където всеки българин може да постави цвете на благодарност в памет на своя дядо, отдал живота си за отбраната на България и обединяването на българския народ. Това сподели министърът на защитата Красимир Каракачанов през днешния ден, 16 ноември 2019 година, в Плевен на тържествената гала за откриването на паметника на Девета пехотна Плевенска дивизия и героите от Дойранската епопея от Първата международна война, отпред с техния пълководец военачалник Владимир Вазов.

„ Предимството на военачалник Вазов пред неговите съперници беше, че те бяха в непозната земя, а той бранеше своята “, акцентира министърът на защитата Красимир Каракачанов. В словото си той напомни величави моменти от отбраната на Дойран от българската армия и командирските и личностни качества на пълководеца военачалник Вазов, спечелил уважението на свои и непознати на бойното поле.

Този монумент увековечава силата на българския дух и храбростта на нашите предци, служили в българската армия и през днешния ден България има потребност от такива монументи – уточни министър Каракачанов. „ Българският народ е успявал тогава, когато се е борил, и тогава, когато е бил обединен. В окопите всички имаха една мисъл – отбраната на България и обединяването на българските земи “, сподели още министърът на защитата и акцентира: „ Това е изводът – имаме своето бъдеще като нация и народ, в случай че сме единни “.

Той благодари на Министерството на защитата за дарените средства за отливане на монумента, на Инициативен комитет „ Героите на Дойран “, Община Плевен, както и на всички, които поддържаха със средства и старания построяването на паметника, в това число и военнослужещите от формированията в гарнизон Плевен, родолюбиви и патриотични организации и съюзи.

Изграждането на паметника на Девета пехотна Плевенска дивизия се осъществя за към година и половина, откакто патрон на Инициативния комитет през март 2018 година стана министърът на защитата Красимир Каракачанов. Идеята за него обаче е на близо 100 години. От Инициативния комитет „ Героите на Дойран “ благодариха на всички донори, измежду които с персонални средства е и министърът на защитата Красимир Каракачанов. Сред тях са също и Съюзът на ветераните от войните в България, Съюзът на офицерите и сержантите от запаса и запаса, персоналният състав на гарнизон Плевен, народни представители и доста други.

Многохилядното събитие събра в центъра на Плевен представители на държавната и локалната власт, неправителствени организации, бизнеса, родолюбиви българи от разнообразни краища на страната, доста възпитаници, поданици на Плевен и района. Присъстваха и ръководителят на парламентарната Комисия по защита Константин Попов, народни представители, командири и началници на военни формирования и други. Голям интерес провокира и празничната стратегия с присъединяване на представителния оркестър на Националния боен университет „ Васил Левски “ във Велико Търново, Националната гвардейска част и ученическия гвардейски отряд от Плевен.

Централната фигура в паметника на Девета пехотна Плевенска дивизия е на военачалник Владимир Вазов, изтъкнат наш пълководец и пълководец, пълководец на Девета пехотна Плевенска дивизия в състава на Първа българска войска през Първата международна война. Наред със забележителната му военна кариера, името му се свързва и със случая със „ свалянето на бойните флагове “ пред него в Лондон, персонално разказан в неговите мемоари. През 1936 година ген. Владимир Вазов като член на управлението и дълготраен ръководител на Съюза на запасните офицери посещава Лондон като специфичен посетител на Британския легион – организация на ветераните от Обединеното кралство. При посрещането му на гара Виктория бойните флагове са наведени при прекосяването му в символ на респект. Сред посрещачите му там е и фелдмаршал лорд Милн, който командва британските войски, взели участие в офанзивата на Дойран през Първата международна война.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР