Хиляди жени излязоха на шествие до Националния конгрес на Аржентина,

...
Хиляди жени излязоха на шествие до Националния конгрес на Аржентина,
Коментари Харесай

В Аржентина хиляди жени протестираха срещу президента Хавиер Милей

Хиляди дами излязоха на шествие до Националния конгрес на Аржентина, с цел да стачкуват против крайнодесния президент Хавиер Милей, който намерено отхвърля политиките против дискриминирането.

Протестиращите приканиха за отменяне на опитите на Милей да анулира закона за абортите, който разрешава непринудено спиране на бременността.
Милей е принуда и мачизъм. Това държавно управление ме отвращава.
Микаела Кол Агире – участничка в шествието в Буенос Айрес

Протестът против президента беше един от най-многобройните против неговите противоречиви политики, откогато той встъпи в служба.

Правителството предприе още една стъпка, която разгневи феминистките – преименува Залата на дамите, открита през 2009 г в чест на знакови дами в историята на Аржентина, в Зала на героите. Милей също по този начин отстрани министерството на дамите, пола и многообразието и редуцира активността му до заместник-министър, отговарящ за насилието по сексуален симптом.

Хиляди дами се включиха в шествия в Чили, Еквадор, Колумбия, Перу, Бразилия.

Много от тях бяха облечени в лилаво, цвят, символизиращ феминисткото придвижване. Други бяха избрали да носят зелени кърпички, които са знак на правото на аборт.
Отбелязваме всички права, реализирани посредством битката на хиляди дами в продължение на доста години. Това е ден, в който заявяваме правото си да съществуваме тук и в този момент, да не позволим на мъжете да злоупотребяват с нас.
Марша Енрикес – демонстрантка от Сантяго

В Сантяго отекна лозунгът „ Изнасилвачът си ти “, който акцентира потребността от по-решителни ограничения против домашното принуждение.

В целия свят активистки с идея и елементарни дами означиха Международния ден на дамата, като съответните страни или градове поставяха акцент върху разнообразни права или нарушаването на такива. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР