Хиляди излязоха по улиците на Белград това лято, за да

...
Хиляди излязоха по улиците на Белград това лято, за да
Коментари Харесай

"Сръбският криптонит" ще осигури хиляди тонове литий в Европа

Хиляди излязоха по улиците на Белград това лято, с цел да стачкуват против план, който може да стане основен за развиването на възобновимата сила в Европа. Световният колос в минното дело " Рио Тинто " възнамерява да създава находища за 2.4 милиарда $ и работи по въпроса от години, само че в последно време въпросът каква цена ще се заплати отеква все по-силно в обществения спор.

Проектът още е на стадий проучвания за икономическа аргументираност и следва дефинитивна оценка на въздействието върху природата, само че геологичното е завършило, а сръбската страна демонстрира категоричен интерес. " Рио Тинто " към този момент е притежател на близо половината земя, където ще се разположи мината.

Съпротивата на част от сърбите против бъдещата мина обаче не е резултат единствено от екологичните страхове, каквито не са необикновени при сходни планове по света - тя е въпрос и на доверие към властта.

Незаменим материал

Проучванията на сръбското държавно управление и на компанията демонстрират съществени находища на ядарит (литиево-натриев боросиликат) - бял минерал, съдържащ литий и натрий и открит покрай р. Ядар (приток на Дрина) в Сърбия. Находището му е намерено край Лозница (западна Сърбия, край босненската граница) в средата на по-миналото десетилетие.

Всъщност ядаритът е открит точно от " Рио Тинто ". Преди 15 години уеб сайтът на английската социална телевизия заяви: " " Криптонит " е открит в мина ". Причина е видяното от английски учени (на които минералът е изпратен за анализ) подобие сред химическия състав на минерала и така наречен криптонит, носещ името на планетата от комиксите на DC. и кадърен да отслаби Супермен. Разликите са две: криптонитът е зелен и очевидно рисков, а ядаритът - бял и безопасен. " Съвсем несъмнено не е зелен, " изяснява Би Би Си.

Литият е главен съставен елемент, необходим за запазване на сила, както във възобновимите технологии, по този начин и в електрическите автомобили. Все повече планове за добива му се реализират в Австралия, Европа, Латинска Америка и Съединени американски щати. Очаква се търсенето в Европа и по целия свят да нарасне до 10 пъти в идващите години. Така, от една страна, създаването на залежите се вписва в напъните на Запада за преход към зелена сила, които ще са във фокуса и идната климатична среща COP26, започваща на 31 октомври. От друга, упованията са управляващите са планът да усили брутния вътрешен артикул на Сърбия с 1% (опозицията счита, че изгодата е едвам дребна част от тази за минния гигант) и 2100 работни места при строителството, 1000 - непрекъснати, когато стартира употребата. Не на последно място, оценка на сръбски професор по геология отпреди няколко месеца, че е допустимо 10% от всички находища на литий в света да са точно в находището, към което демонстрира интерес " Рио Тинто ".
Компанията и че планът ще ѝ помогне да се нарежда като водещия снабдител на литий в Европа за идващите 15 години и ще обезпечи единствено с него производството на литий за 1 млн. електрическия автомобил годишно.



" Рио Тинто " също се заиграва с комиксите. " Искате да знаете дали сме разкрили криптонит? " е известие на уеб страницата ѝ, само че там колосът бърза да посочи, че няма връзка сред него и Супермен, нито подобие сред резултатите на двата минерала.

Опасения

Агенция " Ройтерс " обаче през лятото за оценка на екологичното влияние, поръчана от самата " Рио Тинто ", съгласно която ще има " непоправими вреди " на околната среда. Хвостохранилището е планувано за регион покрай река Ядар и за природозащитниците не е мъчно да се обезпокоят от допустимо замърсяване в такива условия, при наводняване или други неподходящи феномени.

Информацията не бе доказана от минния колос (който твърди, че от 20 години работи по условията за плана и изследва всички вероятни резултати върху околната среда и опциите те да се минимизират). Тя обаче бе измежду мотивите за всеобщите митинги през август. Освен в Белград, демонстрации имаше и в засегнатия регион., която трябваше да бъде изпратена на премиера Ана Бърнабич за цялостен отвод от плана, не доближи оповестената цел от 200 хиляди души, само че въпреки всичко сподели, че съвсем 133 хиляди сърби са срещу.

Каквато и да е истината за екооценката, тя извади на напред във времето опасенията на локалните общности за рисковете за замърсяване на въздуха и водата, заличаване на биоразнообразието и загубата на земеделска земя. При това предлаганата разработка надалеч не е първата, извикала такива притеснения; обаче сподели, че сходни начинания нормално се реализират без замесване на локалните общности. Предвид международния си опит (включително в забъркването в противоречиви ) " Рио Тинто " се ангажира да промени това и отвори осведомителни центрове в Лозница и Брезяк, регионите, които ще бъдат наранени от плана.



Друг, през септември, бе образец за това, че за доста жители казусът е в нормалното отношение на сръбските управляващи към стандартите; демонстрациите надалеч не бяха единствено против бъдещия план на " Рио Тинто ", а и против незаконните сметища, качеството на въздуха и нерегулирани Водноелектрическа централа. Стигна се и до крайности - участници в митинга заплашиха да " унищожат " машините на компанията, в случай че те се появят в региона на Лозница.

Народът ще реши (след като гледа рекламите)

В тези условия Сърбия дава обещание, че за плана ще има референдум, без да навлиза в детайлности. Още преди да е планувана дата обаче, по всички сръбски малките екрани се появиха реклами на плана. " Зелени технологии, електрически автомобили, чист въздух - всичко това зависи от едно от най-важните литиеви залежи на света, тъкмо тук - в Сърбия, " се споделя в една от тях.

Екоактивисти и опозиционери видяха в този метод обичаен съгласно тях инструмент на сръбските управляващи - страната, подкрепяна от страната (била тя компания, кандидат-кмет или ръководещата партия), би трябвало да получи допустимо най-вече ефирно време, по този начин, че другата позиция да не може да се чуе. С такива, по думите им, " несправедливи " акции опозицията и гражданското общество свързват монопола на ръководещата Сръбска прогресивна партия на Александър Вучич върху властта, укрепват в последните години за сметка на демократичните институции и разделянето на управляващите. " Рио Тинто " изяснява, че има право да популяризира в сходство със законодателството и че е в правото си да се отбрани от " отрицателната акция ", на която е подложена.



Протести, въпреки и надалеч по-малобройни от летните, имаше и от националистическата партия " Двери " - поради рекламите. Пред публичната телевизия РТС водачът на партията Бошко Обрадович клиповете да се смъкват от народен ефир, защото " Рио Тинто " още не е получила позволение за употреба на лития. В Лозница нова петиция за отвод от него, водена от придвижването " Не дамо Jадар " (със сходно име е публично влязлото неотдавна в политиката придвижване " Не даваме Белград " против огромен план с небостъргачи и бизнес центрове, изменил образа на столицата).

В резултат от напрежението, след месеци митинги и рецензии, и разпаления от рекламите спор в медийното и онлайн пространството, Белград още веднъж се впусна в пояснителен режим - нито е подписан контракт за плана, нито някой е взимал дефинитивно решение. Ако такова се вземе за ядарит или (в бъдеще) за други минерали, на които е богата Сърбия и " значими за бъдещето на света ", обществото ще го научи, сподели в сряда Зорана Михайлович, министър на минното дело и енергетиката.

Михайлович да успокои напрежението, като съобщи, че страната няма да вземе никакво решение за плана, преди всички проучвания за въздействието му върху околната среда да бъдат приключени. Дали въобще да се открие мината, ще зависи от референдума, сподели Михайлович и изиска въпросът за опазването на околната среда не се употребява за политическа приложимост от " подправени природозащитници, политици, които желаят да си намерят работа ".

Тя даже съпостави съпротивата против плана и опасенията за замърсяване на Ядар и здравословни проблеми с протеста на радикали против началото на построяването на жп линията Белград-Ниш през 19 в. по решение на княз Милан Обренович. " Не е в (наш) интерес да унищожаваме част от Сърбия, с цел да получим голяма сума пари, " бе Михайлович през януари.

Проблемът за доверието

Компанията възнамерява да стартира работа по плана през 2022 година, в случай че фактически бъде подписан контракт, а производството да стартира през 2026-а. Не е известно по какъв начин евентуален референдум - който едвам следва да бъде разгласен - ще се отрази на проектите ѝ. Проект от сходен мащаб - и най-много отрицателен резултат от допитването - може да окажат въздействие на тройната акция, пред която евентуално ще се изправят ръководещите напролет: избори за парламент, за президент и евентуално локални в Белград.

 Част от съперниците на плана бяха ядосани и когато чуха, че президентът Александър Вучич
© Reuters

Част от съперниците на плана бяха ядосани и когато чуха, че президентът Александър Вучич " умира от смях " при митингите против създаването на ядарита - Сърбия нямала нито море, нито други естествени запаси, които да могат неотложно да ѝ донесат милиони.

Сериозните подозрения на гражданското общество - а и на разнообразни възрастови групи, които се включват в митингите - в същото време се повтарят при напълно разнообразни демонстрации в последните години - против на въздуха, против в Белград, против над опозицията. Последните години са сложни за сръбската народна власт, а съвсем цялостният протест на съперниците на Вучич на изборите поради подозрения, че могат да бъдат почтени, на процедура остави Народното събрание в Белград без съпротива - по тази причина ще има нов избор следващата година и той бе плануван едвам месеци след съставянето на настоящия законодателен орган. Малкото останали самостоятелни медии са нападани, когато. " Фрийдъм хаус " към този момент Сърбия за " отчасти свободна ".

Сигнал за това съмнение и чувство за неяснота и " прикрит дневен ред " бе и по тематиката на Балканската мрежа за проверяваща публицистика. Основният въпрос в него бе заложен от Златко Минич, член на борда на " Трансперънси Сърбия ": " Има ли обещания и съглашения при закрити порти? "

Не е доказано да има, само че казусът ще е следващият в последните месеци тест за доверието на сръбското общество.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР