Хиляди испанци участваха в антисепаратистка протестна акция, която се състоя

...
Хиляди испанци участваха в антисепаратистка протестна акция, която се състоя
Коментари Харесай

Антисепаратистко шествие се състоя в Барселона

Хиляди испанци участваха в антисепаратистка протестна акция, която се състоя в Барселона във връзка националния празник на Испания, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Агенция Франс Прес.

В шествието за опазване на испанското единение са се присъединили към 10 000 души по данни на локалната полиция. Това е доста по-малко от 65-те хиляди, които участваха през предходните две години в манифестацията, провеждаща се този ден в каталунската столица. Някои от участниците в митинга показаха вяра, че каталунските сепаратистки водачи ще получат тежки присъди за опита за обособяване на Каталуния от Испания, осъществен през 2017 година. Сепаратистите са дали обещание, че в случай че техните водачи бъдат наказани, ще провеждат обилни митинги и ще призоват за обща стачка.

Задава се доста комплицирана седмица, съобщи пред медиите Фернандо Санчес, ръководител на най-голямата антисепаратистка организация "Каталунско гражданско общество ". "Искаме да отправим апел за успокоение и отговорно държание ", добави той.
В Мадрид крал Фелипе Шести участва на обичайния боен церемониал по случай националния празник на страната, придружаван от премиера социалист Педро Санчес, по-малко от месец преди парламентарните избори. Присъстваха и десните опозиционни водачи и министър председателите на другите провинции, като се изключи Каталуния и Страната на баските. Те не вземат участие в парада от няколко години.

Очаква се испанският Върховен съд да признае сепаратистките водачи за отговорни и да ги осъди на най-много 15 години затвор. Най-видният от 12-те съдени каталунски водачи евентуално ще бъде приет за отговорен за противодържавна активност и корист с публични средства, само че никой няма да бъде наказан по по-тежкото обвиняване в протест, оповестява правосъден източник, представен от Ройтерс. Решението е било взето с единогласие от седемте съдии. Най-вероятно присъдата ще бъде оповестена още в понеделник.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР